Son dönemlerde sosyal medya ve dijital platformların popülerliğinin artmasıyla birlikte kullanıcılar daha kaliteli içerikleri tercih etmektedirler. Her gün sosyal mecralarda milyonlarca yeni içerik yüklenmektedir. Bunların içinde kaliteli olanlar öne çıkmaktadır. Dolayısıyla içerik üreticilerde öne çıkmak için kaliteli içerik üretmek zorunda kalmışlardır. Kaliteli içerik üretmek için her ne kadar kaliteli ekipmanların önemi büyük olsa da şu anda kullandığımız cep telefonları dahi doğru mekan ve ışık kullanıldığı takdirde büyük oranda oldukça iyi ve yeterli olmaktadır. Kaliteli içerikler oluşturabilmeniz için bazı basit ışık tekniklerini paylaşmak faydalı olacaktır.
Video çekerken sıklıkla karşılaşılan sorunların başında ters ışık gelmektedir. Ters ışık, kameranın ışık kaynağına yönlendirilmesidir. Yani objektifin güneş veya başka bir ışığa doğru kayıt almasıdır. Ters cepheden gelen ışık genel olarak hata kabul edilse de bazı durumlarda örneğin gün batımı gibi nesneyi karartıp arka plana odaklanmayı sağlar.
Işık ekipmanı olmasına rağmen karşılaşılan bir diğer sorunda video veya fotoğrafın kontrastının ayarlanamamasıdır. Bunun temek sebebi fresnel ışık cihazının arka plan aydınlatılması yapılmadan ön plandaki nesnenin veya kişinin aydınlatılmaya çalışılmasıdır. Bu durumda nesneye sert bir ışık gelmesi kaçınılmazdır. Buda kontrast bozukluğuna ve edit aşamasının hayli zorlu olmasına yol açar. Fresnel ışık sert bir yapıya sahip olduğu için tek başına kullanıldığında tek bir pozlamaya doğru kullanılmamalı en az 2 tane fresnel ışık veya yanında softbox,difüzör gibi ışığı yumuşatıcı ekipmanlarda kullanılmalıdır.
Video çekimlerde içerik üretici hep ışığı artırma eğilimindedir. Ancak önemli olan kontrastı dengeleyebilmek ve beyaz siyah ayarını yapabilmektir. Gereğinden fazla ve sürekli olarak ışığı artırmak video veya fotoğrafın kontrastını bozar. Işığı artırmak yerine yoğunluğunu, miktarını, uzaklığını ve dağılmasını ayarlamak kaliteyi artıracaktır.
Youtube içeriklerinde, belgesellerde veya röportajlarda ışığın yönü ön planda yer alan kişiye veya nesneye odaklanmalıdır. Fakat uzun metrajlı nesnelerin odak kazandığı çekimlerde, ışık arka plana dağıtılmalıdır. Konuşan kişi tam kamera karşısında ise ve arka planda herhangi bir pozlama yer almayacaksa ışık doğrudan kameranın arkasından gelmelidir. Buna arka ışık denir. Ön plandaki nesneye odaklanan ışık arka plandaki nesnenin gölgeli çıkmasına sebep olacağı için objektifte gözükmeyecek şekilde yandan da arka plana ışıklandırma yapılabilir. Stüdyo çekimlerinde yeşil perdenin de kullanılması yapay ışık ekipmanlarının yardımını gerektirirken, dış mekânlarda gerçekleşen çekimlerde doğal ışık kaynakları kullanılabilir. Güneşten gelen doğrudan ışık veya evlerin penceresinden gelen parlaklık, objektifte alüminyum folyolar yardımıyla ayarlanabilir veya farklı bir tarafa yansıtılabilir.
Youtube, Vimeo, Instagram, Pinterest gibi video ve fotoğraf paylaşım sitelerinde içerik üreticilerinin çekim hatalarının genelde ışıklandırmadan kaynaklandığı görülmektedir. Işıklandırmalar ister istemez içerik üreticileri tarafından kullanılsa bile yanlış ve hatalı şekilde kullanılmaktadır. Video, belgesel ve film çekimlerinde bu basit tekniklerle çekimin kalitesi gözle görülür derecede artacaktır.
Unutmamak gerekir ki kamera için ışık her şeydir.