Sosyal Medya'ya Reklam Yasağı Ne Anlama Geliyor?

Akroot
Güncel

Türkiye’ye resmi temsilci atamayan yurt dışı kaynaklı sosyal medya şirketlerinin, artık Türkiye’den reklam alamayacağı konusu bugünün birçok şirketi için en önemli konular arasında. Twitter, Periscope ve Pinterest henüz temsilci atamayan şirketler arasında yer alıyor.

Sosyal Medya Platformalarına Reklam Yasağı Nedir?

1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren 7253 sayılı yasanın üçüncü aşaması olan reklam yasağı, Resmi Gazete’de yayınlandı.
Uygulama ile Facebook, Twitter, Instagram ve TikTok gibi yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de yetkili en az bir gerçek veya tüzel temsilci belirlemek ve verilerini Türkiye’de barındırmakla yükümlü kılınmıştı. Şirketler temsilci belirlemezse Nisan 2021’de bant genişliği yarı yarıya, Mayıs 2021’de ise yüzde 90 azaltılacak.

Hangi Sosyal Medya Platformları Türkiye'ye Temsilci Atadı?

Bugüne dek Youtube, Dailymotion, Linkedin, TikTok ve son olarak Facebook temsilci atayacağını duyurmuştu.

Reklam yasağının uygulamasını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Vergi Denetim Kurulu ve ilgili tüm kamu kurumlarının hassasiyetle denetleyecek olup, ayrıca reklam veren şirketlere de ceza kesileceğini bildirildi.

Reklam Yasağı Cezası Nedir?

Reklam yasağı kararının yayımlanması ile Türkiye’de vergi mükellefi olan şirket ve kişilerin, söz konusu sitelere reklam vermesi yasaklanacak.
Platformlarla reklam sözleşmesi yapılamayacak. Bu sitelere reklam bedeli olarak para ödenemeyecek.
Temsilcilik açmayan sosyal medya şirketleri, reklam cezasının ardından da internet sitelerine erişimi zorlaştıracak 'bant daraltma' yaptırımı ile karşılaşacak.
 

Şeyda Şen