Türksat 5A Başarıyla Fırlatıldı

Akroot
Güncel

Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5A, Türkiye saatiyle 05.15'de ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden başarıyla fırlatıldı. Türkiye'nin 5'inci nesil uydusu Türksat 5A, Elon Musk’ın sahibi olduğu ,Space X firmasına ait Falcon 9 roketi ile uzaya gönderildi. Bu gelişmenin ardından TÜRKSAT 5A uydusunun kullanım alanları ve ne işe yarayacağı merak edilen konular arasında yer aldı.

Peki, TÜRKSAT 5A nedir? TÜRKSAT 5A uydusu ne işe yarayacak?

Türksat 5A uydusu nedir, özellikleri neler? 

Eylül 2011 de yapılan antlaşmaya yönelik olarak, Türksat and Turkish Aerospace Industries (TAI) tarafından Türkiye'de geliştirilen uydudur. TAI'nin Ankara yerleşkesindeki Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test (UMET) biriminde, en az %20 yerli ve milli kaynaklarla Airbus firması ile iş birliği sonucunda geliştirilmiş ilk yerli teknolojilerin de kullanıldığı iletişim uydusudur.

Takibinde gelecek Türksat 5B'de planlanan daha yüksek oranlarda yerel kaynaklar kullanılacaktır. Projenin ilerleyen süreçteki amaçlarından biri de Türksat 6B uydusunun tamamen yerli kaynaklarla geliştirilmesidir.

Uydunun fırlatılmasında roket tercihi olarak Elon Musk’ın sahibi olduğu Space X firmasının Falcon 9 roketi tercih edilmiştir. Uydunun yörünge görev süresi olarak 30 yıl olarak belirlenmiştir. 

Türksat 5A uydusu ne işe yarayacak?

Türksat 5A uydusunun gönderilmesi ile ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının açıklamasına göre , uydu haberleşmesi alanında tarihi günlerden biridir. 32 yıl süre ile uzayda hizmet verecek olan Türksat 5A uydusunun manevra ve hizmet ömrünün, diğer uydularımıza kıyasla çok daha uzun olacağına dikkat çekilmiştir.

Ülkemizin beşinci nesil haberleşme uydusu Türksat 5A'nın ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Üssünden Falcon 9 roketi ile uzaya gönderilecek olup, 31. derece doğu yörüngesinde yerini alacak olan Türksat 5A'nın hizmete girmesiyle doğu ve batıya ek olarak, Ortadoğu ve Afrika Kıtası'nı da kapsama alanımıza ekleyebileceğiz.

Türksat 5A, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

Türksat 5A'nın yörüngesinde hizmete girmesiyle Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B ile, uzaydaki aktif haberleşme uydu sayımız 4'e çıkacaktır. 
 

Şeyda Şen