Satış ve Pazarlamada Chatbot Kullanmanız İçin 10 Neden

Akroot
Dijital Pazarlama

Sohbet robotları, onlara güç veren yapay zeka (AI) ve doğal dil işleme (NLP) sayesinde son zamanlarda önemli ölçüde gelişti. Artık bunlar, bir dizi iş sürecinizi otomatikleştirmenize yardımcı olabilecek son derece sofistike ve çok yönlü araçlardır.

Yapay zeka destekli sohbetler, müşteri hizmetleri sorgularına yardımcı olmak için harika olmanın yanı sıra, pazarlama girişimlerinizin bir parçası olabilir ve müşterilerinizin satış huniniz boyunca sorunsuz bir şekilde ilerlemesine yardımcı olabilir. Sohbet robotlarının pazarlama stratejinize uymasının bazı yolları şunlardır:

1- Hedef kitlenize kişiselleştirilmiş bir deneyim sunun.

Sizi adıyla tanıyan biriyle etkileşim kurmak, bir sohbetin doğasını tamamen değiştirebilir. Sohbet robotları sosyal medya ile entegre olur ve etkileşimde bulundukları her bir kişi hakkında veri toplar.

Bir kullanıcının bir müşteri hizmetleri sorusu olduğunda, sohbet robotu bunu doğru bir şekilde yanıtlayabilir ve müşterinin satın alma geçmişine ve tercihlerine göre kişiselleştirilmiş alışveriş önerileri sunarak sohbeti bir adım öteye taşıyabilir.

2- Daha büyük angajman kapasitesi.

Sohbet robotları benzersizdir çünkü yalnızca müşterilerinizle etkileşimde bulunmakla kalmaz, aynı zamanda onları korurlar. Bu, diğer pazarlama biçimlerinden farklı olarak, sohbet robotlarının müşterilerinizi daha uzun süre eğlendireceği anlamına gelir. Örneğin, bir videoyla kitlenizin dikkatini çektiğinizi varsayalım. Bu video son derece ilgi çekici olsa da, sona erdiğinde sunabileceği çok şey kalmaz.

Bir chatbot, hedef kitlenizin dikkatini çekebilir ve etkileşimden öğrenebilir, böylece markanız, ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili bilgileri gönderebilir. Esasen, kişiselleştirilmiş, konuşmaya dayalı ve ilgi çekici bir şekilde üst satış ve çapraz satış yapabilir.

3- Daha geniş bir kitleye ulaşın.

Sohbet robotları ağırlıklı olarak sosyal medya mesajlaşma platformlarında bulunduğundan, neredeyse sınırsız bir kitleye ulaşabilirler. Yeni demografik özelliklerden yararlanarak markanız için yeni bir müşteri tabanına ulaşabilirler ve birden fazla mesajlaşma uygulamasına entegre edilebilirler, böylece müşterilerinize yardımcı olmak için sizi daha kolay ulaşılabilir hale getirebilirler. Bu da satışları artırmanız için yeni fırsatlar yaratır.

4- Müşteri geri bildirimlerini ve verilerini toplayın ve analiz edin.

Sohbet botunuz, müşterilerinizden geri bildirim almanız için mükemmel bir fırsat sunar. Bunun için bir teşvik olmadıkça, insanlar zamanlarını anketleri tamamlamak için harcamak istemiyorlar. Bir sohbet robotu, konuşmalarına doğal olarak sorular getirerek geri bildirim toplama yaklaşımını yumuşatır.

Ek olarak, doğru makine öğrenimi araçlarıyla, sohbet botunuz kullanıcılardan topladığı geri bildirimleri ve diğer bilgileri analiz edebilir ve bu da size hedef kitlenizin gerçekte ne istediği konusunda daha fazla fikir verebilir. Oradan, pazarlama stratejinizi müşterinizin ihtiyaçlarına daha fazla odaklanmak için yeniden şekillendirebilir, böylece daha fazla gelen pazarlama yaklaşımı oluşturabilirsiniz.

5- İlgili bildirimleri gönderin.

Tüketiciler, işletmeniz, ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgili her şey olduğunda e-postalar, kısa mesajlar ve diğer bildirimlerle bombardımana tutulmak istemezler. Sohbet robotları verileri yakalayıp analiz edebildiğinden, sosyal medya aracılığıyla her bir kullanıcıyla alakalı kişiselleştirilmiş bildirimler de gönderebilirler.

6- Markanızla iletişimi daha eğlenceli hale getirin.

Sohbet robotlarının müşterilere kaliteli bilgiler sunabileceği bir sır olmasa da, etkileşimlerini eğlenceli hale getirebilirler. Buna bir örnek, Whole Foods'un sohbet robotudur. Chatbot, tüketicilerin basit emojiler kullanarak Facebook Messenger üzerinden yemek tarifleri aramasına olanak tanır.

Bu tür chatbot, pazarlamanızı daha eğlenceli ve etkileşimli hale getirerek kullanıcı üzerinde kalıcı bir etki bırakır. Ayrıca, ilgili blog yazılarınıza ve diğer içerik parçalarına bağlantılar paylaşarak web sitenizin ziyaretçi sayısını artırabilir.

7- Tur markasını otomatik olarak proaktif hale getirin.

Çoğu zaman markaların müşteri etkileşimlerine pasif bir yaklaşımı vardır. Hedef kitleleriyle yalnızca bir tüketici onlarla ilk iletişime geçtikten sonra iletişim kurarlar. Bir chatbot, bir kişi web sitenize veya sosyal medya profilinize geldiğinde otomatik olarak hoş geldiniz bildirimi göndererek kullanıcıyı sohbet robotlarının varlığından haberdar eder. Bu, daha proaktif görünmenizi sağlar, böylece markanızın itibarını artırır ve hatta etkileşimleri artırabilir, satış rakamlarınız üzerinde de olumlu bir etki yaratır.

8- Müşterilerinizi satış hunisinde sorunsuz bir şekilde hareket ettirin.

Lead toplama, her şirketin pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır. Ne yazık ki, aynı zamanda son derece zaman alıcıdır. Sohbet robotları, ihtiyaç duyduğunuz bilgileri toplamanıza ve ardından kullanıcılarınıza alıcılarının yolculuklarında rehberlik etmeye yardımcı olabilecek kişiselleştirilmiş mesajlar oluşturmanıza olanak tanır.

Chatbot'unuzla lead kampanyalarınızı olabildiğince etkili hale getirmek için ihtiyacınız olan bilgileri toplayın ve kişiselleştirilmiş mesajlarınız üzerinde bazı bölünmüş testler yapın. Bununla, pazarlama çabalarınızı web sitenizi veya sosyal medya profillerinizi ziyaret eden her bir müşteriye göre uyarlayabileceksiniz.

9-Sosyal medyadaki varlığınızı güncel tutun.

Müşteri hizmetleri ekibinizin sosyal medya profillerinizdeki her soruyu yanıtlayabilmesini beklemek yalnızca gerçekçi değil, aynı zamanda son derece zaman alıcı ve bu nedenle pahalıdır. Bir chatbot ile kendinizi tüketicilere haftanın yedi günü, günün 24 saati sunuyorsunuz. Size para tasarrufu sağlamanın yanı sıra, sohbet robotları sosyal medyadaki varlığınızı taze ve aktif tutmanıza yardımcı olacaktır.

10- Sonuç olarak

Mesajlaşma uygulamaları, markaların tüketicilere ulaşması için en önemli hedef haline geldi. Chatbot'ların neden bu kadar popüler hale gelmesi şaşırtıcı değil. Pazarlama stratejinize bir chatbot ekleyerek, hedef kitleniz hakkında bilgi edinebilir, pazarlama çabalarınızı uyarlayabilir, yeni tüketicilere ulaşabilir ve sosyal medya profillerinizden kazanç elde edebilirsiniz.

Burak Pehlivan