Akroot
Prodüksiyon

Quentin Tarantino, tam adıyla Quentin Jerome Tarantino, (d. 27 Mart 1963, Knoxville, Tennessee, ABD), filmleri stilize şiddet, keskin diyaloglar ve film pop kültürüne olan hayranlığıyla tanınan Amerikalı yönetmen, oyuncu, senarist ve yapımcıdır. Tarantino bilinen Amerikan film klişelerine yeni bir soluk getirmiştir.

TARANTİNO FİLMLERİ

Tarantino, True Romance (1993) ve Oliver Stone’un Natural Born Killers (1994) adlı iki senaryosunu satmadan önce California'da bir video mağazasında çalıştı. 1992'de, başarısız bir kuyumcu soygununu konu alan şiddetli bir film olan Reservoir Dogs ile yönetmenliğe ilk adımını attı. İki yıl sonra Pulp Fiction ile yönetmen olarak kendini tanıttı. Birbiriyle kesişen suç hikayelerinin yer aldığı kışkırtıcı film, Cannes film festivalinde Palme d'Or'u kazandı ve Tarantino daha sonra (Roger Avary ile birlikte) en iyi orijinal senaryo dalında bir Akademi Ödülü aldı. Jackie Brown (1997) için, suç faaliyetlerine karışan bir uçuş görevlisi hakkındaki bir Elmore Leonard romanını uyarladı.

Tarantino daha sonra Kill Bill Vol. 1 (2003) ve Kill Bill Vol. 2 (2004), eğitimli bir suikastçı (Uma Thurman) ve onun intikam arayışı üzerine odaklanır. İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen Soysuzlar Çetesi (2009), Alman işgali altındaki Fransa'da Nazileri öldürmek için eğitilmiş bir grup Yahudi Amerikan askerini anlatır. Güney Amerika'daki savaş öncesi dönemde geçen Django Unchained (2012), karısını köle olduğu zalim bir toprak zengininden kurtarmaya çalışan özgür kalmış köle bir adamın hikayesini anlatır. Tarantino, bu filmin senaryosunu yazdığı için bir Akademi Ödülü daha kazanmıştır. İç Savaş sonrası batı The Hateful Eight (2015), bir kar fırtınası sırasında bir handa mahsur kalan bir grup yolcunun yumruklarını ve sözlü savaşlarını anlatır. Bir sonraki filmi Bir Zamanlar… Hollywood'da (2019), her ikisi de 1969 Los Angeles'ta Charles Manson ile kesişen yıkılmış bir aktör (Leonardo DiCaprio) ve onun dublörüne (Brad Pitt) odaklanır. Film, Cannes film festivalinde gösterime girdiğinde büyük alkış almıştır.

TARANTİNO FİLMLERİNİN 10 ORTAK ÖZELLİĞİ

1- Her filmine tamamen kesilen ve sonra tekrar duyulmaya başlayan müzikler ekler.

2- Karakterleri sıklıkla kapı önünde açarken veya kapatırken görüntüler.

3- Filmlerinin çoğunda çanta ve valizler gösterir.

4- Filmlerinin çoğunda üç veya daha fazla karakter aynı anda birbirlerine silah doğrultur. (Meksika Açmazı)

5- Hemen her filminde bagaj sahnesi (Trunk Shot) kullanır.

6- Hemen her filminde karakterlerin takma adı vardır.

7- Hemen her filminde kadın ayağına yakın çekim yapar.

8- Sıklıkla bir karakter şarkıya eşlik eder.

9- Filmlerinde sıklıkla küçük bir rol oynar.

10-Karakterlerin konuları ve motivasyonlarını anlatmak için sıklıkla geçmişlerini gösterir.

Sinema Filmi Çözümlerimize linkten ulaşabilirsiniz.

Şeyda Şen