Google'dan Yeni Chatbot "Meena"

Akroot
Yapay Zeka

Günümüzde başta ABD’de olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ve Türkiye’de de chatbotlar günlük hayatımızda artık her alanda karşımıza çıkıyor. Gündelik yaşamımızı bir ölçüde kolaylaştırmayı başaran chatbotlar ve sesli asistanlar, hala istenildiği kadar, yani insandan ayırt edilemez derecede olmasa da gün geçtikçe araştırmacılar tarafından geliştiriliyor.

Google, yeni çıkarttığı ve adını “Meena” koyduğu chatbot’unun diğer yapay zekalı dijital asistanlardan daha doğal ve gerçekçi sohbet edebileceğini, sizinle dünyadaki herhangi bir şey hakkında tıpkı bir insan gibi akıcı bir şekilde konuşabileceğini iddia ediyor. Siri, Alexa ve Google Asistan, birçok konuda faydalı olsa da hala bir insan kadar akıcı sohbet edemiyor. Ancak, Google, Meena’nın tıpkı bir insan gibi sizle sohbet edebileceğini belirtiyor.

Meena nedir? Nasıl tasarlanmıştır?

Google AI Blog’un haberine göre, Meena’nın konuşma sinirsel ağı 2,6 milyar parametreye sahip ve sosyal medya görüşmelerinden filtrelenen 341 GB metin üzerinde eğitildi. Konuşmadaki soru ve cevapların ne kadar mantıklı ve doğru olduğunu ölçmek isteyen Google, Hassasiyet ve Özgüllük Ortalaması (SSA) adlı yeni bir matris tasarladı. 

Mevcut sohbet robotlarının kritik bir kusuru vardır. Bazen  söylenenlerle tutarsız şeyler söylüyorlar veya dünya hakkında sağduyu ve temel bilgilerden yoksunlar. Dahası, sohbet robotları genellikle mevcut bağlama özgü olmayan yanıtlar verir. Örneğin, "bilmiyorum" herhangi bir soruya mantıklı bir yanıttır, ancak spesifik değildir. Mevcut sohbet robotları bunu insanlardan çok daha sık yapıyor çünkü birçok olası kullanıcı girişini kapsıyor. İnsan Benzeri Sohbet Robotuna Doğru yaklaşırken google 2,6 milyar parametreli uçtan uca eğitimli bir sinirsel konuşma modeli olan Meena'yı sunuyor.

Meena'nın diğer chatbotlardan farkı nedir?

Meena'nın mevcut son teknoloji sohbet robotlarından daha mantıklı ve özel konuşmalar yürütebileceğini ve bu tür iyileştirmeler ile sohbet robotları için önerilen, hassaslık ve Özgüllük Ortalaması (SSA) olarak adlandırılan, insan konuşması için temel ancak önemli nitelikleri yakalayan yeni bir insan değerlendirme metriğiyle yansıtılır. Meena’da dikkat çekici bir şekilde, herhangi bir sinirsel konuşma modelinde kolayca bulunabilen otomatik bir ölçüm olan şaşkınlığın, SSA ile yüksek oranda ilişkili olduğunu göstereceklerini açıklıyorlar.

Meena, belirli bir konuşma bağlamına mantıklı bir şekilde yanıt vermeyi öğrenen uçtan uca, sinirsel bir konuşma modelidir. Eğitimin amacı şaşkınlığı, bir sonraki belirteci (bu durumda, bir konuşmadaki sonraki kelime) tahmin etmenin belirsizliğini en aza indirmektedir. Meena’nın hayata geçmesinde kafa karışıklığını iyileştirmek için evrimsel sinir mimarisi araştırması tarafından keşfedilen bir Transformer mimarisi olan Evolved Transformer seq2seq mimarisi yatıyor. Somut olarak, Meena'nın aşağıda gösterildiği gibi tek bir Evrimleşmiş Transformatör kodlayıcı bloğu ve 13 Evrimleşmiş Transformatör kod çözücü bloğu bulunuyor. Kodlayıcı, Meena'nın konuşmada daha önce ne söylendiğini anlamasına yardımcı olmak için konuşma bağlamını işlemekten sorumludur. Kod çözücü daha sonra bu bilgiyi gerçek bir yanıtı formüle etmek için kullanır. Hiper parametreleri ayarlayarak, daha güçlü bir kod çözücünün daha yüksek konuşma kalitesinin anahtarıdır.

Meena modelinin 2,6 milyar parametresi vardır ve herkese açık sosyal medya konuşmalarından filtrelenen 341 GB metin üzerinde eğitilmiştir. Mevcut bir son teknoloji üretim modeli olan OpenAI GPT-2 ile karşılaştırıldığında, Meena'nın 1,7 kat daha fazla model kapasitesi vardır ve 8,5 kat daha fazla veri üzerinde eğitilmiştir.

Bir chatbotun duyarlılığı, "mantıklı" olarak etiketlenen yanıtların oranıdır ve özgünlük, "özel" olarak işaretlenen yanıtların oranıdır. Bu ikisinin ortalaması SSA puanıdır. Bu çalışmaların sonucuna göre, Meena'nın SSA puanları açısından büyük marjlarla mevcut son teknoloji sohbet robotlarından çok daha iyi performans gösterdiğini ve insan performansıyla açığı kapattığını gösteriyor.

Tüm bu açıklamalar ışığında kısaca özetlememiz gerekirse Meena hayatımızda yer almaya başladığında belki de sohbet edebileceğimiz yeni bir dijital arkadaşımız olabilir ancak ihtiyacınız olduğunda başınızı yaslayacağınız bir arkadaşınızın omzunun yerini alamayacağını garanti edebiliriz. 
 

Burak Pehlivan