Covid-19'un Mutasyonu Dünya'yı Alarma Geçirdi

Akroot
Güncel

Pazar günü, yetkililer tarafından diğerlerinden daha hızlı yayıldığı söylenen yeni bir Covid-19 varyantının keşfedilmesinin ardından birçok ülke İngiltere'den uçuşları durdurdu.

Sağlık Bakanı Matt Hancock Pazar günü yaptığı açıklamada, İngiltere hükümetinin Londra ve güneydoğu İngiltere'de Seviye 4 kilitlenme uygulamasına ve İngiltere'nin tamamı için kısıtlamaları sıkılaştırmasına neden olan yeni koronavirüs varyantının "kontrolden çıktığını" söyledi. İngiltere'nin günlük koronavirüs vaka rekorunu kırdığı gün, 35.928 yeni vaka kaydetti.
Ardından gelen seyahat yasakları dalgası, Birleşik Krallık'taki gezginleri kıtanın büyük bir kısmından uzaklaştırdı. Başbakan Boris Johnson başkanlığında pazartesi günü acil bir hükümet toplantısı yapılması kararlaştırıldı. Toplantıda uluslararası hareket kısıtlamalarına odaklanılacağını söyleniyor. 

Fransa Başbakanı Jean Castex, Pazar günü Fransa'nın "yeni sağlık riski" nedeniyle İngiltere'ye ve İngiltere'den yerel saatle gece yarısından itibaren seyahatlerini 48 saat süreyle askıya alacağını duyurdu. 

İrlanda Cumhuriyeti'de Pazartesi ve Salı günleri İngiltere'den uçuşları yasaklıyor. İrlanda hükümeti yaptığı açıklamada, "Halk Sağlığı için, İngiltere'deki insanlar, milliyeti ne olursa olsun, İrlanda'ya hava veya deniz yoluyla seyahat etmemelidir" dedi. 

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza Facebook'ta Pazar günü yaptığı açıklamada, İtalya'nın İngiltere'ye ve İngiltere'den uçuşları askıya alacağını ve son iki hafta içinde İngiltere'de bulunan herkesin girişini yasaklayacağını söyledi.

İngiltere'de ortaya çıkan ve kısa sürede Hollanda, Danimarka ve Avustralya'ya da yayılan yeni bir corona virüsü mutasyonu ülkeleri harekete geçirdi.

Corona virüsün mutasyona uğraması nedeniyle İtalya, Hollanda, Belçika, Almanya ve Fransa; İngiltere ile tüm ulaşımın 48 saatliğine askıya alındığını duyurdu.

İngiltere'de görülen ve hızla diğer ülkelere de yayılan yeni corona virüsü mutasyonu nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti de İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'ya uçuşları geçici süreyle karşılıklı olarak durdurma kararı aldı.

Cemile Sarı