E-Posta Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Akroot
Dijital Pazarlama

E- posta pazarlama yapanlar için en önemli konuların başında e- postanın konu başlığını doğru seçmek geliyor. Gönderilen e-postayı tüketicilerin en doğru, etkili ve dikkat çekici başlığa göre açtığını biliyoruz. Öyleyse daha iyi bir e-posta hazırlamak ve hedef kitlenize e-postanızı okutmanız için çok basit birkaç öneri paylaşalım.

1. BAŞLIĞINIZI KISA TUTUN!

E-postaların %50’sinin ve hatta daha fazlasının mobil cihazlardan okunduğunu hepimiz biliyoruz ve mobil cihazlarda uzun metinleri okumak hiç kolay olmuyor. Dolayısıyla mobil cihazlardan daha kolay okunabilir metinler yani mümkün olduğunca kısa metinler yazmakta fayda var. 

2. GÖNDEREN İSMİ BİLİNİR OLMALI

Gönderdiğiniz e-postanın kime ait olduğu mutlaka bilinir olmalı yani isim mutlaka yazılmalı. İsimsiz e-postaların okunma yüzdesi oldukça düşüktür ve spam kutusuna düşme olasılığı da oldukça yüksektir.

3. KİŞİSELLEŞTİRİN

Gönderdiğiniz e-postanın tıpkı özel gün whatsapp kutlamaları gibi olmamasına yani toplu bir mesaj tadında bir mail olarak görünmemesine özen gösterin. Maili gönderdiğiniz kişinin ismini kullanmanız mailinizi kişiye özel hale getirmeniz maili alan kişi açısından da önemlidir ve bu mailiniz okunmasını sağlayacaktır. 

4. HEDEFLEYEREK GÖNDERİN

Hedeflemenin önemini artık tüm mecralarda yeterince kavradık. Öyleyse maillerinizi gönderirken örneğin İstanbul hedeflediyseniz mailinizin başlığında İstanbul geçirirseniz daha dikkat çekici olacaktır. 

5. BAŞLIK YANILTICI OLMASIN

Artık bu yöntem çok ender kullanılıyor da olsa yine de hatırlatmakta fayda başlıklarınızda sadece dikkat çekmek için kişileri yanıltıcı ifadeler kullanmayın. Eğer mailiniz gerçekten bir fırsatsa veya gerçekten bir kampanya ise kullanın ancak değilse asla bu yola başvurmanızı önermeyiz. 

6. BAŞLIK İÇERİK HAKKINDA FİKİR VERMELİ

Gönderdiğiniz e-postanın içeriğini oluşturduğunuzda mutlaka başlığın içerik ile alakalı olmasına özen gösterin. Örneğin sadece Fırsat diye bir başlık kullanırsanız bu dikkat çekici olmayacaktır. Ancak fırsat sunduğunuz ürünün adını da geçirerek X ürünlerde fırsat şeklinde yazarsanız okunmasını sağlama yüzdeniz çok daha fazla olacaktır. 

7. BAŞLIĞINIZLA HAREKETE GEÇİRİN 

Başlığınız mutlaka kişileri harekete geçiren bir başlık olmalı kişiyi satın almaya yönlendirmeli. Örneğin bir e-ticaret sitesi kampanyasını duyurmak için mail gönderiyorsanız başlık mutlaka indirim yüzdesi ve ürün içeriğini barındırmalı.

8. ACİLİYET VE SÜRE BİLDİRİN

Gönderdiğiniz e-posta bu fırsatın belli bir zamanı kapsadığını ve acil olduğunu bu fırsatın kaçmaması gerektiğini belirtmeli. Bugüne Özel, Şu Saatlerarası v.b

9. ÖZEL HİSSETTİRİN

Müşterilerinize ulaşmak için sizin kullandığınız belki de tüm yöntemleri rakiplerinizin de kullandığını veya kullanacağını ve bu konularda araştırma yaptıklarını unutmayın. Rekabetin oldukça zorlu olduğu bu dijital platformların tamamında olduğu için mutlaka  sizi rakipleriniz önüne geçirecek farklı ve yeni yöntemler geliştirmeniz gerekecek fakat öncelikle geleneksel yöntemlerin tamamını kullandığınızdan da emin olun. Eğer müşterinize hitap eder ve size özel indirim, size özel kampanya gibi metinler kullanırsanız kişi kendini özel hissedecektir. 

 10. A-B TESTİ YAPIN!

Yukarıda bahsettiğimiz tüm önerileri ve kendi yöntemlerinizi de uygulayıp yerine getirdikten sonra en önemli kısma geliyoruz. Mutlaka ve mutlaka unutmamanız ve vazgeçmemeniz gereken en önemli şey A-B test yapmak olmalı. Sürekli olarak tüm yapınızı ve yöntemlerinizi optimize edin çünkü dijital dünya da başarılı olmanın en önemli yolu sürekli test etmek ve yenilenmekten ve yeni yöntemler geliştirmekten geçer. 

Burak Pehlivan