Akroot
Güncel

Metaverse nedir? Sorusunun cevabını Yazar Neal Stephenson, gerçekçi 3B binalarda ve diğer sanal gerçeklik ortamlarında buluşan gerçeğe yakın avatarları tasavvur ettiği 1992 bilimkurgu romanı "Snow Crash"te "metaverse" terimini ilk olarak ortaya attı.

O zamandan beri, çeşitli gelişmeler, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3D holografik avatarlar, video ve diğer iletişim araçlarını içeren çevrimiçi bir sanal dünya olan gerçek bir metaverse yolunda önemli noktalar oluşturdu. Meta veri deposu genişledikçe, birlikte yaşamanız için hiper gerçek bir alternatif dünya sunacak.

Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi çevrimiçi oyun evrenlerinde meta veri tabanının işaretleri zaten mevcut. Ve bu oyunların arkasındaki şirketler, metaverse evriminin bir parçası olma hırslarına sahiptir.

Metaverse nedir?

Kullanıcıların dijital bir evrende "yaşadığı" sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve video dahil olmak üzere teknolojinin birden çok öğesinin birleşimidir. Metaverse'in destekçileri, kullanıcılarının konserler ve konferanslardan sanal dünya gezilerine kadar her şey aracılığıyla arkadaşlarıyla çalışmasını, oynamasını ve bağlantıda kalmasını öngörüyor.

Girişim sermayesi şirketi Epyllion Industries'in yönetici ortağı Matthew Ball, Şubat 2021'de web sitesinde yaptığı bir makalede, "Şu anda bir sonraki internetin zirvesindeyiz" dedi.

Ne zaman tam olarak kullanmayı bekleyebiliriz?

Yeni adlandırılan Meta'nın (eski adıyla Facebook) CEO'su Mark Zuckerberg, meta veri tabanının temel özelliklerinin ana akım haline gelmesinin beş ila 10 yıl sürebileceğini tahmin ediyor. Ancak meta veri deposunun yönleri şu anda mevcuttur. Ultra yüksek geniş bant hızları, sanal gerçeklik başlıkları ve sürekli açık çevrimiçi dünyalar, herkes tarafından erişilebilir olmasa da halihazırda çalışır durumda.

Metaverse örnekleri nelerdir?

Bugün, yarının metaverse'sine hazırlanan teknoloji devlerinin neler yaptığına bakmakta fayda var.

Meta

Eskiden Facebook olarak bilinen teknoloji devi, 2014 yılında Oculus'u satın alması da dahil olmak üzere sanal gerçekliğe önemli yatırımlar yaptı. Meta, dijital avatarların VR kulaklıkları kullanarak iş, seyahat veya eğlence yoluyla bağlantı kurduğu sanal bir dünya tasavvur ediyor.

Microsoft

Halihazırda hologramları kullanan yazılım devi, gerçek dünyayı artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikle birleştiren Microsoft Mesh platformu ile karma ve genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulamaları geliştiriyor. Bu ayın başlarında Microsoft, hologramlar ve sanal avatarlar dahil olmak üzere karma gerçekliği 2022'de Microsoft Teams'e getirme planlarını gösterdi.

Epik Games

Fortnite'ı geliştiren şirketin CEO'su Tim Sweeney, "Epic'in metaverse inşa etmeye yatırım yaptığı bir sır değil" dedi. Ariana Grande ve Travis Scott gibi isimler tarafından konserler, film fragmanları ve müzik ilk çıkışları ve hatta Martin Luther King Jr.'ın 1963 tarihli tarihi "Bir Rüyam Var" konuşmasının "sürükleyici" bir yeniden hayali düzenlendi. Ve MetaHuman Creator ile fotogerçekçi dijital insanlar geliştiriyor; bu, gelecekteki açık dünya oyunlarında dijital ikizinizi nasıl özelleştireceğiniz olabilir.

Minecraft

Oldukça sevilen bir başka sanal evren olan Microsoft'a ait Minecraft, esasen oyuncuların kendi dijital karakterlerini yaratabilecekleri ve istedikleri her şeyi inşa edebilecekleri Legos'un dijital eşdeğeridir. Ağustos ayı itibariyle Minecraft, 140 milyondan fazla aylık aktif kullanıcıya sahiptir.

Burak Pehlivan