2021'in Yükselen Programlama Dili: PYTHON NEDİR?

Akroot
Güncel

Python, dinamik anlambilim ile yorumlanmış, nesne yönelimli, üst düzey bir programlama dilidir. Dinamik yazım ve dinamik ciltleme ile birleştirilmiş yüksek veri yapıları, Hızlı Uygulama Geliştirme için ve mevcut bileşenleri birbirine bağlamak için bir betik veya yapıştırıcı dil olarak kullanılmasını çok cazip kılmaktadır.

Python’un kaynak kodlarının bakımı kolaydır ve interaktif mod kullanımına izin verir. Veri madenciliği ve derin öğrenme de dahil olmak üzere çok geniş bir çalışma aralığına sahip olması Python’un popülerliğini arttıran bir diğer nedendir. Tüm bu özellikler, programlama diline yeni başlayanlardan Google gibi bilgisayar devlerine kadar geniş bir kullanıcı profilinin Python’u tercih etmesini sağlamıştır. Google’ın ardından Wikipedia, Yahoo, Cern, NASA gibi kuruluşlar da Python programa dili ile geliştirmeler yapmaya başlamışladılar.

Python yazılım dilinin ismi İngiliz komedi grubu Monty Python’dan esinlenerek konulmuştur.
Her dönem tercih edilen Python’un son dönemlerdeki kullanımı ise ciddi bir ivmelenme gösterdi. İşte bu hızlı artışın nedenleri:

1. Sponsor Desteği

Programlama dillerinin popülerliği, özellikle dev klasmanındaki şirketlerin bu dilleri çalışmalarına entegre etmesiyle büyük ölçüde artar. Şirketlerin seçtiği yazılım dilini uygulamalarında kullanmaları yanında, destekledikleri bu dillerin öğrenilmesi içinde çeşitli eğitim araçları üretirler. Dilin yaygınlaşmasını sağlayan bir diğer faktörde bu eğitim araçlarının varlığıdır. Python’un dev sponsoru ise Google. Google, 2006 yılından beri Python’u birçok platformuna ve uygulamasına entegre etti; destek araçları ve dokümanları üretti. Python’u kullanan diğer şirketler arasında Disney, Mozilla ve Bank of America da bulunuyor.

2. Büyük Veri’de Python

Python, R’ dan sonra veri biliminde kullanılan en yaygın ikinci programlama dilidir. Yapay zeka, derin öğrenme, bulut sistemi de dahil olmak üzere son dönem teknolojilerinde kullanımı da artmıştır. Python’un kolaylıkla verileri analiz edebilme yeteneği ve kullanışlı arayüzü, tercih edilmesinin nedenleri arasındadır.

3. Sahip Olduğu Geniş Kütüphane

Python, sahip olduğu geniş kütüphane tabanı ile yazılım sürecini hızlanmasını sağlar. SciPy ve NumPy gibi bilimsel hesaplamalardan Django gibi web geliştirme araçlarına kadar gerekli doküman desteği sağlayabiliyor. Makine öğrenmesinde kullanılan scikit-learn ve doğal dil işleme yazılımı nltk gibi daha spesifik alanlarda kullanılan destek kütüphaneleri de bulunuyor.

4. Veri Kaybı olmaz

Python’un farklı platformlarda herhangi bir verim kaybına uğramadan kullanılabiliyor oluşu tercih edilmesinin bir diğer nedenidir. Web geliştirme, masaüstü uygulamaları, mobil uygulamalar veya donanım araçlarına kadar, aynı kod farklı platformlarda sorunsuz çalışabiliyor.

5.Yüksek Siber Güvenlik

Siber güvenlik, yazılımcıların en çok dikkat etmesi gereken konular arasında yer alıyor. Ve bu konuda da Python rüştünü ispat ediyor. Yine hızlı olması bu açıdan da avantaj sağlıyor. Bir sorun tespit edildiğinde büyük bir hızla aksiyon alınabiliyor. Ayrıca kodlar daha sade olduğu için sorunlu kısmın onarılması kolaylaşıyor.

6. Yapay zeka ve makine öğrenmesi

Python bu alanda da hızla yükseliyor. Yapay zeka ve makine öğrenmesi, yazılımın tüm dünyada en çok önem kazanan alanlarıyken, bu alanlarda Python kullanmayı tercih eden yazılımcıların sayısı da sürekli artıyor. 

Python ile neler yapılabilir:

  • Bir makineye öğrenme yeteneği verebilirsin (Machine Learning)

  • Web uygulamaları (Django)

  • Bilimsel Fonksiyonları çok gelişmiştir.

  • Rest APİ oluşturma

  • Veri analizi

  • Ağ ve Soket Programlama

  • Masaüstü uygulamaları

Ve dahası Python zengin kütüphaneleri sayesinde bir çok alanda proje geliştirmeye olanak sağlar. Biz de Black Cap Media'da web tasarım ve geliştirme çalışmalarımızda sadece Python kullanıyoruz. (Referanslarımızı incelediniz mi?)
 

Cemile Sarı