Web 3.0 Nedir? Neden Önemlidir?

Akroot
Güncel

Cryptocurrency, NFT'ler, metaverse, blockchain ve dağıtılmış defter teknolojisi vb. gibi blockchain tabanlı teknolojilerin ortaya çıkması, internetin yeni bir çağının habercisi olarak görülüyor. Web'in toplu olarak daha şeffaf ve açık bir versiyonu olacak. 

Bazı uzmanlar, Web 3.0 olarak da adlandırılan bu merkezi olmayan Web'in dijital dünyaya daha fazla şeffaflık ve demokratikleşme getireceğine inanıyor. Web 3.0, kullanıcıların dijital varlıklarının her yönüne sahip olabilecekleri ve kontrol edebilecekleri merkezi olmayan bir dijital ekosistem kurabilir. Bazıları, veri istismarını ve gizlilik ihlalini teşvik eden mevcut merkezi sistemlere son vereceğini umuyor.

Web 3.0 Nedir?

1999'da Tim Berners-Lee, çoğunlukla "akıllı ajanlar" veya içeriği insan benzeri bir şekilde işleyebilecek makineler tarafından çalıştırılacak olan mevcut internetin gelişmiş bir versiyonu olan Semantik Web terimini tanıttı.

Son gelişmeler, Web 3.0'ın tam olarak Tim Berners-Lee tarafından önerilen Semantik web gibi olmayabileceğini, ancak açık, güvenilmez ve izinsiz ağlara doğru bir sıçrama olarak tanımlandığını gösteriyor.

Berners-Lee, World Wide Web'i kurduğunda, web'i açık bir bilgi merkezi olarak hizmet ettiğini tasavvur etmişti; merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmeyen, herkesin herhangi bir izin almadan erişebileceği evrensel bir alan. Bazı uzmanlar, Web 3.0'ın Tim Berners-Lee tarafından tasarlanan orijinal internet fikrine bir dönüş olduğunu öne sürüyor.

Web 3.0 Neden Önemlidir?

World Wide Web'in ilk ortaya çıkışından bu yana 30 yıldan fazla bir süre geçti ve bu zaman içinde internet dünyası çeşitli gelişim aşamalarından geçti. Web 3.0'ın ders kitabı tanımı yoktur, ancak bu aşamalardan geçerek Web 3.0'ın internet deneyiminin geleceğini nasıl şekillendirebileceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Web 3.0'A  ne zaman geçeceğiz?

Web 1.0 - Salt okunur dönem

Bu, 1989'da başlayan internetin en eski versiyonuydu. Bu ilk İnternet, çoğunlukla köprülerle birleştirilen web sayfalarından oluşuyordu. Aynı zamanda "salt okunur" web olarak da adlandırılır - önemli bir anlamda etkileşimli değildi ve kullanıcı girdilerinin çoğu çevrimdışı olarak gerçekleşti. Bireysel web sayfaları, internet servis sağlayıcıları tarafından işletilen web sunucularında barındırılan statik sayfalardı. İnsanlar bu Web 1.0'ı çoğunlukla bir şeyler okumak, güncellemeler almak veya doğrusal metin sohbetini kullanmak için kullandı. Belki de şaşırtıcı bir şekilde, yayınlanan reklamlar yasaklandı.

Web 2.0

Web 2.0, sosyal medya platformlarının, dijital reklamcılığın, blog yazmanın ve kullanıcıların internetle etkileşime girmesine izin veren diğer çeşitli hizmetlerin ortaya çıkması sonucu 1999 civarında ortaya çıktı. Web 2.0, internete yönelik herhangi bir özel teknik yükseltmeye değil, İnternet'in nasıl kullanıldığına ilişkin bir değişime atıfta bulunur. İnternet, salt okunur bir platformdan içerik oluşturma ve etkileşimli deneyimler için bir yere dönüştü.

2007'de iPhone'un piyasaya sürülmesi, her zaman bağlı kalmamızı sağlayan mobil internet erişimini popüler hale getirdi. Ancak Web 2.0, web'e bilgi eklememize izin vermenin yanı sıra, web'in de bizden bilgi topladığı anlamına geliyordu. Konumumuzu, alışveriş tercihlerimizi, finansal işlemlerimizi vb. izleyebilir.

Web 3.0: Yarının interneti

Ohn Markoff, 2006 yılında Web 3.0 terimini ilk kez The New York Times muhabiri olarak ortaya attı. Web 3.0, birçok yönden Berners-Lee'nin orijinal Semantik Web fikrine bir dönüş, merkezi bir otoriteden izin alınması gerekmediği ve orada merkezi kontrol düğümü değildir.

Web 2.0'ın mobil internet, sosyal ağlar ve bulut bilişimdeki gelişmeler tarafından yönlendirildiği yerde, Web 3.0, uç bilgi işlem, merkezi olmayan veri ağları, blok zinciri ve yapay zeka dahil olmak üzere yeni teknolojik yenilik türleri üzerine inşa edilecektir.

Henüz Web 3.0'a tam bir dönüşüme tanık olmasak da, teknoloji uzmanları ve blok zinciri meraklıları gelecekte internetin nasıl görünebileceği konusunda umut verici tahminlerde bulunuyorlar. İşte bu tür ilginç varsayımlardan bazıları:

Web 3.0, Web 2.0'ın çeşitli öğelerinin bir uzantısı olarak hizmet edebilir. Örneğin, geliştiricilerin şimdi iki veya daha fazla uygulamanın bir kombinasyonunu oluşturma şekli, Web 3.0'da kullanıcılar, web'i nasıl kullanacaklarını özelleştirmek için farklı programları ve hizmetleri kendileri için birleştirebilecektir.

Şu anda, bir kullanıcı dünyanın farklı yerlerinde bulunan çeşitli sunuculardan ve veritabanlarından internet üzerinde bilgi almaktadır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu veri merkezlerinin yüzde 50'sinden fazlası toplu olarak Amazon, Google ve Microsoft'a aittir. Web 3.0'da veriler, merkezi olmayan bulut ağlarında ve otonom depolama birimlerinde depolanacak. Bu nedenle, Web 3.0, kullanıcılara bilgi sağlamak için herhangi bir merkezi veri merkezine bağlı olmayacaktır. Ancak, böylesine güçlü bir merkezi olmayan veri depolama sisteminin yaratılması başlı başına çok büyük bir zorluktur.

İnternet araması da Web 3.0'da farklı şekilde çalışacaktır. Gelişmiş AI kullanımı sayesinde, Web 3.0'daki arama motoru, her kullanıcı için tercihlerine ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş sonuçlar sunacaktır. Örneğin, bir et yiyici ve bir vegan, arama çubuğuna "Yakınlardaki en iyi restoranlar" yazarsa, her biri tercihlerine göre farklı sonuçlar alır. Elbette bu, algoritmaların bizim hakkımızda daha fazla bilgi sahibi olacağı anlamına da geliyor.

Bir kullanıcı olarak, Web 3.0 üzerinde, bir platformda oturum açmadan veya belirli bir hizmet sağlayıcıdan izin almadan tüm varlıklarınıza, verilerinize ve hizmetlerinize erişmenizi ve bunları kontrol etmenizi sağlayacak benzersiz bir kimliğe sahip olacaksınız. İnternete her yerden ücretsiz olarak erişebileceksiniz ve dijital varlıklarınızın tek sahibi siz olacaksınız.

İnterneti 2 boyutlu bir ekranda deneyimlemenin yanı sıra, kullanıcılar çok çeşitli 3 boyutlu ortamlara da katılabilecekler. Aradığınız herhangi bir tarihi mekanın 3D VR versiyonunu dilediğiniz yerden ziyaret edebilir, 3D oyuncu olarak oyundayken oyun oynayabilir, satın almadan önce sanal benliğinizde kıyafet deneyebilirsiniz. Web 3.0'da, sanal varlıkları toplayabileceğiniz veya satın alabileceğiniz sürükleyici bir 3B meta veri tabanında zaman geçirebileceksiniz. Kısacası, VR, AR, Semantik Web ve AI'nın bir arada kullanılmasıyla Web 3.0, sanal dünyayla etkileşim için Web 2.0'dan daha iyi fırsatlar sunabilir.

Tam teşekküllü bir Web 3.0'ı tam olarak ne zaman görebileceğimizi kimse teyit edemez, ancak Web3 Foundation, Ethereum Network, Polkadot, vb. gibi bazı çevrimiçi topluluklar var. şu anda Web 3.0'ı hayata geçirmeyi amaçlayan farklı projeler üzerinde çalışıyor.

Burak Pehlivan