2021’de Öne Çıkan Teknolojiler

Akroot
Güncel

İçerisinde bulunduğumuz yıl içerisinde teknoloji devleri pandeminin de etkisiyle güçlerini ve rekabetlerini yarıştırıp bunların kontrolü açısından yeni denetim mekanizmaları geliştirmeye çoktan başladılar. Bu nedenle teknolojinin gelişme hızıda belkide planlanan tarihten önce vites artırdı.

Bu nedenle bizde  2021'in teknoloji tarafında beklenen gelişmelerini bir araya topladık.

Elektriğin potansiyeli

Havacılık ve uzay endüstrisi için bu yıl koronavirüs pandemisi yüzünden çok zor geçti.Diğer yandan iki sektör de araştırma ve geliştirmeye halen yatırım yapmaya ve kendilerini geliştirmeye devam ediyor.

Eylül ayında Airbus hidrojenle çalışan üç yeni tasarımı tanıtmıştı.Önümüzdeki yıl Airbus, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya ile beraber yeni bir insansız hava aracı geliştirecekleri bir anlaşmaya imza atacaklarını paylaştılar.

2021'de Rolls-Royce ise elektrikli bir hava aracı tanıtacak; şirket bu uçağın hız rekoru kıracak ilk uçan elektrikli hava aracı olmasını amaçlıyor.

Daha fazla perakende

Çok sayıda perakende şirketi için de çok zor bir yıl geride kalıyor.İnsanların online alışverişe yöneldiği bu dönemde perakende sektöründe de 2021 yılında çok sayıda değişim yaşanacak gibi görünüyor.

Amazon'un kasasız mağaza sayısını önümüzdeki yıl artırması bekleniyor.ABD'de şu an için 20 mağaza devrede, 2021 yılında İngiltere'de de bu mağazalardan açılmasının planladığına yönelik haberler var.

Akıllı kameralar ve yapay zeka ile insanların neler aldığı takip edildikten sonra fatura evlerine gönderiliyor böylece tüketicinin neler aldığı gibi bilgilere sahip olduklarında tüketiciye göstermek istedikleri reklam ve tanıtım benzeri hizmetlerde de belirli bir dataya sahip oldukları için reklam çalışmalarında daha nokta atışı yapan bir sisteme sahip olacakları için de önem teşkil ediyor.

Evden çalışmanın yükselişi

2021 yılında da çoğu şirketin evden çalışmaya devam edeceği düşünülüyor. Dropbox ve Twitter, bütün çalışanlarının bundan sonra evden çalışacağını açıkladı. Microsoft ve Facebook da çok sayıda çalışanının evde kalmaya devam edeceğini belirtti. Bu da teknoloji şirketleri için kazanç sağlayabilecekleri yeni bir çözüm geliştirme alanı anlamına geliyor.

Özellikle güvenlik alanında çalışan şirketler için bu bir kazanç anlamına gelebilir, çünkü evden çalışılmasına izin veren şirketler için internet bağlantısından verilerin saklanmasına kadar güvenlik önemli bir rol oynayacak. Aynı zamanda çalışanlar arasında işbirliği yapılmasını sağlayan yazılımlara da talep artıyor.  Bu yazılımlar sayesinde iş arkadaşları ortak bir proje üzerinde beraber çalışabiliyor.
 

Burak Pehlivan