Sosyal Medya Tarihi Yolculuğu

Akroot
Sosyal Medya

Son on yılda, sosyal medya günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi ve sonrasında arkadaşlarımızla iletişim ve haber alma şeklimiz geri dönüşü olmayan bir şekilde değişti.

Facebook veya Twitter gibi fikirlerin üniversitelerden ve genç girişimcilerin bodrum katlarından günümüze ait olan fikirleri, düşünceleri, görüntüleri ve anıları paylaşmak için harika platformlar haline geldiği uzun bir yolu göz ardı etmek zordur. Sosyal medya yaşayan sistemlerdir, çoğu unutulmuş (örneğin MySpace) ve diğerleri gelişip günlük iletişimimizin bir parçası haline gelen dev şirketlerdir.

Bu, 1997'de kısa ömürlü Six Degrees profil yükleme hizmetinden başlayarak en eski sosyal medya ağlarına yol açtı.Bu hizmeti 2001 yılında Friendster takip etti. Bu ilkel platformlar milyonlarca kullanıcıyı çekti ve e-posta adresi kaydını ve temel çevrimiçi ağ oluşturmayı etkinleştirdi.

Dijital sosyal iletişimin bir başka ilk biçimi olan web günlükleri veya bloglar, LiveJournal yayın sitesinin 1999'da piyasaya sürülmesiyle popülerlik kazanmaya başladı. Bu, 2003 yılında Google tarafından satın alınan teknoloji şirketi Pyra Labs tarafından Blogger yayın platformunun başlatılmasıyla aynı zamana denk geldi.

LinkedIn, 2002 yılında kariyer odaklı profesyoneller için bir ağ sitesi olarak kuruldu. 2020 yılına kadar dünya çapında 675 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. Nitelikli adaylar arayan insan kaynakları yöneticilerinin yanı sıra iş arayanlar için tercih edilen sosyal medya sitesi olmaya devam ediyor.

Sosyal medyaya yapılan diğer iki büyük giriş, ilk başarı patlamasının ardından çöktü. 2003 yılında Myspace piyasaya sürüldü. 2006 yılına gelindiğinde, kullanıcıların yeni müzikleri doğrudan profil sayfalarında paylaşabilmeleri sayesinde dünyanın en çok ziyaret edilen web sitesiydi.

2008'de Facebook tarafından gölgede kaldı. 2011 yılında, Myspace, müzisyen Justin Timberlake tarafından 35 milyon dolara satın alındı, ancak o zamandan beri bir sosyal medya haline geldi.

Google’ın sosyal medya dünyasına girme girişimi, 2012 yılında başlatılan Google+. Yaklaşık 500.000 Google+ kullanıcısının özel bilgilerinin bir veri güvenliği ihlali nedeniyle ele geçirilmesinin ardından, 2018'de zorlu bir varoluş sona erdi.

2005'ten bu yana pek çok değişiklik oldu; Facebook ve Skype gibi siteler bu tarihlerde geliştirilmiş olsa da, bu sitelerin diğer pek çok site ile birlikte artık sosyal medya olarak günlük hayatımızda kullandığımız “yeni bir çağ” olduğu tanımlaması yanlış olmaz.

Günümüzün sosyal medya ortamı, dünya çapında 5 milyardan fazla mobil cihaz kullanıcısının dikkatini çekmektedir. Bu nedenle 2020'nin en önde gelen sosyal medya ağlarına genel bir bakış faydalı olacaktır.

YouTube

2005 yılında sosyal medya açısından en büyük olay Youtube oldu. Bugün Youtube, kullanıcıların kendi içeriklerini oluşturmalarına izin veren devasa ve kazançlı bir iştir. İçerik oluşturma bu süre zarfında muazzam bir odak noktasıydı, kullanıcıları hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını dünyada bir şeyler ortaya çıkarmak için kullanmaya teşvik ediyor ve sosyal medya bunu yapmalarına izin veriyor.

Facebook

Harvard öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında başlatılan Pew Research'e göre ABD'li yetişkinlerin% 69'u dahil olmak üzere yaklaşık 1,7 milyar kullanıcısı var.

Reddit

2005 yılında Massachusetts 20-somethings Steve Huffman ve Alexis Ohanian tarafından bir haber paylaşım platformu olarak başlatılan 300 milyon kullanıcısı Reddit'i bir kombinasyon haber toplama / sosyal yorum sitesine dönüştürdü. Popülerliği, kullanıcı gönderilerine "olumlu oy verme" ve "olumsuz oy kullanma" yeteneğine dayanmaktadır.

Twitter

Pew Research'e göre, 2006 yılında Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone ve diğerleri tarafından bir mikroblog sitesi olarak kurulan 2020 yılına kadar ABD'li yetişkinlerin% 22'si Twitter kullanıcılarıydı.

Instagram

2010 yılında Stanford mezunu Kevin Systrom tarafından bir fotoğraf paylaşım sitesi olarak kurulan ve 2012'de Facebook tarafından satın alınan Instagram'ın dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı var.

Pinterest

2010 yılında iPhone uygulama geliştiricisi Ben Silbermann tarafından görsel bir "pano" olarak kurulan Pinterest, 2019'da halka açık bir şirket haline geldi ve 335 milyondan fazla aktif aylık kullanıcıya sahip.

Snapchat

2011 yılında Stanford öğrencilerinin üçü Evan Spiegel, Reggie Brown ve Bobby Murphy tarafından kurulan bu video paylaşım hizmeti, genellikle bilgilendirici dijital efektler için çalışan "hikayeler" veya serileştirilmiş kısa videolar ve "filtreler" kavramını tanıttı konuma göre.

TikTok

Çinli teknoloji şirketi ByteDance tarafından 2016 yılında kurulan bu kısa biçimli video paylaşım sitesi, 2018 yılında ABD merkezli mobil uygulama Musical.ly ile birleştirildi ve Amerikalı gençler ve genç yetişkinler arasında popüler hale geldi. 2020'nin başlarında dünya çapında 800 milyondan fazla kullanıcıya sahipti.

Kısaca özetlemek gerekirse; İnsanlar sosyal varlıklardır. Ticaret, insan etkileşimi tarafından yönlendirilir. Bu iki gerçek, sosyal medyanın gelişimini önümüzdeki on yıl ve sonrasında şekillendirmeye devam edeceği rahatlıkla öngörebiliriz.

Şeyda Şen