Akroot
Prodüksiyon

Hindistan'ın Puducherry şehrinde doğan ve Pennsylvania, Philadelphia'nın lüks banliyö Penn Valley bölgesinde büyüyen M. Night Shyamalan, çağdaş dogaüstü olaylarla filmler yapan bir film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır.

Tamil bir kadın doğum uzmanı ve jinekolog olan Jayalakshmi ile Malayali bir doktor olan Nelliate C. Shyamalan'ın oğludur. Film yapımcılığına olan tutkusu, sekiz yaşında bir fotoğraf makinesi verildiğinde başladı ve o genç yaşta bile kariyerini idolü Steven Spielberg'inkine göre modellemeye başladı. İlk filmi, Praying with Anger (1992), doğduğu Hindistan'ı ziyaret etmek için kendi yolculuğuna dayanıyordu. Yönetmenliğin, yapımcılığın ve başrolün yanı sıra bu projenin tüm fonlarını topladı. İkinci filmi Wide Awake (1998), yazdı ve yönetti ve bir zamanlar gittiği Philadelphia bölgesindeki Katolik okulunda çekti. Ailesi farklı bir dinden olmasına rağmen, katı disiplini olduğu için onu o okula gönderdiler.

Shyamalan, ticari bir başarı olan ve daha sonra En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dahil olmak üzere altı Akademi Ödülü'ne aday gösterilen Altıncı His’i (1999) yazıp yönetmesiyle uluslararası tanınırlık kazandı. Shyamalan, 2000 yılında vizyona giren Ölümsüz (2000) adlı filmde Bruce Willis ile yeniden bir araya geldi.

Yapımcılığını ve öyküsünü yazıp yönettiği ancak yönetmediği son filmi Şeytan (2010), yayınlanmadan önce eleştirmenler tarafından gösterilmedi ancak sonunda karışık eleştiriler aldı. Devil, gişe rekorları kıran bir hit değildi, ancak düşük bütçesine göre ticari bir başarı haline geldi ve ShockTillYouDrop.com tarafından 2010'un en iyi 5 korku filminden biri olarak seçildi.

Başlıca filmleri arasında bilim kurgu gerilim filmi İşaretler (2002), psikolojik gerilim Köy (2004), fantastik gerilim Sudaki kız (2006), Mistik olay (2008), Son hava bükücü (2010), Dünya-Yeni Bir Başlangıç(2013) ve Korku filmleri Ziyaret (2015) ve Parçalanmış (2016)

SHYAMALAN FİLMLERİNİN 10 ORTAK ÖZELLİĞİ

1- Sıklıkla çeşitli nesnelerdeki insan yansımalarının çekimlerini kullanır.

2- Filmlerinde mutlaka karakterlerinin ya bir çocukla bağlantısı vardır ya da bir çocuktur.

3- Filmlerinde ana karakterin geçmişinden gelen bir olayı, günümüzde olup bitenlerle bir bağlantı olarak kullanır.

4- En sevdiği yönetmenlerden biri olan Alfred Hitchcock gibi kendi filmlerinde konuk oyuncu olarak yer alır.

5- Suyu sık sık ölüm veya zayıflık belirtisi olarak kullanır.

6- Araba kazaları tüm filmlerinde çok önemli bir rol oynamaktadır.

7- Filmlerinin çoğunun bir bodrum katında önemli bir sahnesi vardır.

8- Stok ses efektlerini asla kullanmaz. Tüm foley seslerin, ambiyansın ve diğer seslerin orijinal olarak oluşturulmasında ısrarcıdır.

9- Genellikle ortamlarda spiral bir motif veya desen içerir.

10- Kırılganlığın sembolü olarak veya korkunç bir olayı önceden haber vermek için sıklıkla kırık camı kullanır.

Quentin Tarantino kimdir? Linki tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Şeyda Şen