2021 E-ticaret Stratejileri Nelerdir?

Akroot
Dijital Pazarlama

Çevrimiçi satış yapan herkes için e-ticaret istatistiklerini ve trendlerini takip etmek bir zorunluluktur. E-ticaret endüstrisi, özellikle Brexit veya korona virüs salgını gibi dünyayı dönüştüren olaylar meydana geldiğinde hızla değişiyor. Bu anlamda korona virüs salgını, e-ticaretin ve sipariş değerinin büyümesini tetikledi. Birçok kategoride alışverişi çevrimiçine taşıma 2021'de de büyük olasılıkla devam edecek. Ayrıca, daha fazla müşteri daha önce hiç duyulmamış markalardan ürün satın aldı ve almaya devam ediyor. Alışveriş dijital teknolojiyle daha rahat hale geldi.

COVID-19 sırasında sipariş başına ortalama ürün satışı %60 arttı.

Tüketicilerin%44'ü salgın sırasında yeni markalar denedi.

Son on yılda, tüketici alışkanlıklarında online alışverişe doğru yoğun bir geçiş oldu. Tüm dünyada 2019 yılında 1,9 milyardan fazla online alışveriş yapıldı. Üstelik, COVID-19'dan kaynaklanan nedenlerde online satışlarda daha büyük bir artış olmasına sebep oldu.
COVID-19, online alışverişi yeni norm haline getirdi. Bunun uzun vadeli etkilerini yargılamak imkansız olacaktır. Ancak etkisi ne olursa olsun, çoğu insan sektörün bu on yıl boyunca büyümeye devam edeceği konusunda hemfikir.

Daha fazla insan online alışveriş yaptıkça, sektör giderek daha rekabetçi hale geliyor.

Rekabetteki artış, pazar paylarını korumaya çalışan işletmeler ve pazar payını ele geçirmek isteyen yeni girişimler için zorluk teşkil etmektedir. Dolayısıyla bir online alışveriş sitesine sahipseniz bu zorlu pazarda doğru rekabet edip öne geçmek istiyorsanız belirlemeniz gereken birkaç stratejiden bahsedebiliriz.

Mevcut müşterilerinize odaklanın

Etkili reklamcılığın itici güçleri gibi iyi işin temellerinin sabit olduğunu bilmelisiniz. Zamanla değişen tüketicilerle etkileşim kurmanın tek yolu budur. Tüketici harcamalarının fiziksel mağazalardan online mağazalara kayması buna iyi bir örnek.

Başarılı mağazaları başarısız mağazalardan ayıran en önemli faktörlerden biri, müşterilerinizi elinizde tutabilmenizdir. Gerçek şu ki, bir e-ticaret işletme sahibi olarak en büyük masrafınız müşteri kazanımı olacaktır.

Web sitenize trafik ve yeni potansiyel müşteriler çekmek için zaman ve emek harcamak zorundasınız.

Nihai hedefiniz, bu ziyaretçilerden bazılarının hizmetinizi denemesini sağlamaktır. Bu inanılmaz derecede zor. Müşterilerin, satın almadan önce ürünlerinizin yüksek kaliteli, uzun ömürlü ve değerli olduğuna inanmaları gerekir.

Satın aldıktan sonra işler çok daha kolay hale geliyor. Araştırmalar, tekrar eden bir müşterinin web sitenizde %67 daha fazla harcayacağını ve %20'ye varan bir dönüşüm oranına sahip olduğunu gösteriyor.

Sadık müşterilerin temeli, benzersiz bir müşteri deneyimi hizmetidir.

Müşteri geri bildirimlerini inceleyerek başlayın. Hasarlı ürünlerle ilgili sık sık şikayet alıyorsanız, ambalajın kalitesini artırın. Veya alternatif bir teslimat sağlayıcısı arayın.
Bir problem belirlediğinizde, bir çözüm bulmaya çalışın. Amazon, müşteri deneyimini iyileştirme konusunda takıntılı. "Müşteri ne derdi", şirketteki tüm önemli kararlarda önemli bir husustur. İşte bu yaklaşım şirketin çalışmalarının karşılığını almasını sağlayan en önemli hususlardan biriydi.

Mükemmel müşteri hizmetini işletmenizin merkezi bir parçası haline getirmelisiniz. Sitenizdeki kullanıcı akışını optimize etmek, kullanıcıya daha iyi bir deneyim sağlayacaktır.

Kullanıcı akışını optimize etmeye ek olarak, ortalama sipariş değerini nasıl artıracağınıza ve alışveriş sepeti terk oranını nasıl düşüreceğinize bakmalısınız. Müşterilerinize üst satış ve çapraz satış yaparak ortalama sipariş değerini artırabilirsiniz.

Ziyaretçilere en iyi sonucu verdiğinizden emin olmak için yaptığınız tüm değişiklikleri test edin. Bir sayfanın hangi sürümünün en iyi performansı gösterdiğini görmek için A / B veya çok değişkenli testler çalıştırabilirsiniz. Etkili bir dönüşüm oranı optimizasyonu stratejisi, sitenizde karı artıracak artımlı iyileştirmeler sağlayacaktır.

Hedef kitlenizi hedeflemek için veri analizini kullanın

Kullanıcılarınız kimler? Ne satın alıyorlar? Bazı ürünler diğerlerinden daha mı iyi performans gösteriyor? Veri analizi size bu sorulara cevap verebilir ve e-ticaret stratejilerinizi birkaç kademe yükseltmenize yardımcı olabilir.
Veri analizinin iç görülerini çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Başlangıç ​​olarak, veri analizi ve izlemelerden toplanan veriler, sosyal medya için bir hedef kitle oluşturmak için kullanılabilir. Yeterli müşteri verisi ile, Facebook, Google Ads, İnstagram gibi platformlar dahil tüm reklam platformları için benzer kitleler oluşturabilirsiniz.
Benzer veriler güçlüdür çünkü mevcut müşterilerle aynı demografik özellikleri paylaşan kişilerin bir listesini oluşturursunuz. Esasen, iyi bir reklam kampanyası pozitif bir Yatırım Getirisi oluşturmalıdır.
Diğer kanallardaki pazarlama kampanyaları için demografik verileri ve veri analizinden elde ettiğiniz bilgileri de kullanabilirsiniz. Örneğin, belirli bir blog gönderisinin yüksek düzeyde etkileşim içerdiğini biliyorsanız, bu içeriği e-posta listenizle paylaşabilirsiniz.

Çevrimiçi asistanla alışveriş

Alexa ve Siri size yalnızca saati söyleyip hatırlatıcılarınızı ayarlamakla kalmayacak, kişisel alışveriş asistanlarınız da olacaklar. Akıllı evler şimdiden aletlerimizi ve ışıklarımızı ele geçiriyor, yakında haftalık alışveriş listesini de devralacaklar.
2019'da yapılan bir araştırma, katılımcıların %45'inin ürünleri incelemek ve aramak için zaten sesli asistanları kullandığını tahmin ediyor. Ses destekli alışverişin geçen yılki 2 milyar dolardan 2020'de 20 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Bu tahminin işe yaradığını varsayarsak, ses destekli alışveriş bir sonraki büyük trend olacak.

Yeni ödeme seçenekleri

Kripto para ve bitcoinler yeni ödeme şekilleri olarak ortaya çıkıyor. Bu yöntemlerin ana akım statüsü kazanmasının biraz zaman alacağını düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Önde gelen finans platformu PayPal, geçtiğimiz günlerde kullanıcılarının çevrimiçi cüzdanlarında sanal para tutabileceklerini duyurdu. 2021'de başlayacak hizmet, 26 milyon tüccarın tamamına yayılacak.

PayPal, kullanıcılarının Walmart ve Home Depot gibi büyük zincirlerde alışveriş yapmalarına izin veren Alagoria gibi mevcut bitcoin platformlarına katılıyor. Amazon ve diğer ana akım sitelerde alışveriş yapmak için Bitcoin Süper Mağazasında bu "alternatif" para birimlerini de kullanabilirsiniz.

Birçok tüketici kripto para birimlerini benimsiyor. Kripto para biriminin ana akım olup olmayacağı hala belirsiz. Açık olan şey, çevrimiçi satın alımlar için kripto para birimlerini kullanmaya hazır büyük bir insan demografisinin olmasıdır. İnsanların çevrimiçi ödeme işleminizde kripto para birimi kullanmasına izin vermek, pazar erişiminizi genişletmenin bir yolu olabilir.

Mobil ticaretin yükselişi ve kalması

Mobil ticaretin 2021'de tüm çevrimiçi satışların %54'ünü oluşturacağı tahmin ediliyor. Mobil ticaret yeni bir trend olmasada, bu rakam mağazanızın neden bir mobil stratejiye ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor.

Halihazırda bir mobil siteniz veya uygulamanız var ve bu eğilime hazır olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak mobil ticaret, optimize edilmiş bir mobil siteden daha fazlasıdır. E-ticaret stratejileriniz lokasyon bazlı hizmetleri, temassız ödemeleri, e-biletleri, dijital ürünleri ve mobil bankacılığı dikkate almalıdır.

Birçok çevrimiçi işletme, zaten m-ticarete daha derin bir şekilde girmeye başladı. Mobil uygulamaları kullanarak, IKEA ve Sephora gibi markalar artırılmış gerçeklik tabanlı araçları piyasaya sürdü. Bunlar, mobil alışveriş yapanların deneyimine daha fazla katkıda bulunuyor.

İnternetten mobil uygulamaya ve fiziksel mağazalara kadar ideal müşteri yolculuğu sorunsuz olmalıdır.

Sürdürülebilir iş uygulamaları

Birçok müşteri, işletmelerinin sosyal olarak bilinçli olmasını ister. Araştırma firması Nielsen tarafından yapılan bir araştırma, ABD'deki alıcıların neredeyse yarısının alışkanlıklarını daha sürdürülebilir olacak şekilde değiştireceğini söylüyor. Çalışma, 2021 yılında müşterilerin hızlı tüketim malları sektöründe sürdürülebilir markalara 150 milyar dolardan fazla harcayacağını tahmin ediyor.

Araştırmalar, Y kuşağından alıcıların, marka sürdürülebilir uygulamalara yatırım yaparsa fazladan ödeme yapmaya istekli olduğunu gösteriyor.

Çevreyi göz önünde bulundurarak üretim, paketleme ve satmaya yönelik artan eğilim, Amazon ve Microsoft gibi büyük şirketlerin önümüzdeki yıllarda karbon nötr hale gelmesini sağladı.
Bir işletme sahibi olarak, yeşil politikalar konusunda nerede durduğunuza dair net olmalısınız. Ofiste yeşil enerji kullanmak, kağıtsız çalışmaya geçmek ve benzer fikirlere sahip tedarikçilerden satın almak gibi küçük adımlarla başlayın. Sürdürülebilir uygulamaları benimseyebileceğiniz bir diğer yer de ambalajlarınızdır. Yenilenebilir odun hamuru nişastasından yapılan kompost torbaları, geri dönüştürülmüş karton ve biyolojik olarak parçalanabilir posta poşetleri gibi çevre dostu seçenekleri kullanın.

AI ve AR'nin yükselişi

Çevrimiçi alışverişin en önemli dezavantajlarından biri, her zaman alıcıların satın almadan önce deneyememesidir. Artırılmış gerçeklik ve yapay zekanın yükselişiyle birlikte markalar size ürünlerini deneme seçeneği sunmayı hedefliyor.

Veri firması Statista'ya göre, AR'nin 2025 yılına kadar 18 milyon doları aşması bekleniyor.

Artırılmış gerçeklik yoluyla kullanıcının odasında bir mobilya parçasının nasıl görüneceğini "görmesini" sağlayan IKEA örneğini ele alalım. Benzer şekilde, Warby Parker gibi markalar, bir gözlük çerçevesinin size uygun olup olmadığını evinizin rahatlığında görün. E-ticarette bir sonraki büyük şey fiziksel mağazayı evlerine getirmek olacak.
2021'e girerken, AI herhangi bir çevrimiçi işletmenin önemli bir parçası olacak. Sohbet robotlarından sanal asistanlara ve e-öğrenmeye kadar AI, müşteri deneyiminizin omurgası olacak. Şimdiden, satış sonrası hizmetleri için sanal asistanlar kullanan artan sayıda çevrimiçi site görüyoruz.

Sonuç olarak

E-ticaret siteleri, çevrimiçi alıcıların sayısında bir artış görüyor. Daha fazla işletme internette yer aldıkça, alıcının dikkatini çekmek daha zor hale geldi. Bu eğilimleri doğrudan ele almadan önce sosyal medya pazarlaması, mobil optimizasyon ve site deneyimi gibi temel bilgilerinizin güçlü olduğundan emin olun.

Ekranlar küçüldükçe, alışveriş daha etkileşimli hale geldikçe ve alıcılar daha fazla sorumluluk talep ettikçe, e-ticaret sitelerinin hayatta kalmak için gelişen teknolojiye daha fazla uyum sağlaması gerekecek. Halihazırda ortaya çıkan trendler önümüzdeki yıl dahada güçlenecek ve hangi firmaların zirvede kalacağını belirleyecek.

O halde değişime hazırsanız linki tıklayabilirsiniz!
 

Şeyda Şen