2021 Dijital Dönüşüm Trendleri

Akroot
Dijital Pazarlama

ABD şirketlerinin%50'sinden fazlası, önümüzdeki yıl dijital dönüşüm harcamalarını artırmayı planlıyor. Sistemler gelişmeye devam ederken, geleceğe odaklı iş liderleri rekabette bir adım önde olmanın yeni yollarını arıyor. Birçoğu, işlerini bugünün müşterileri için daha alakalı ve pazar değişiklikleri karşısında daha esnek hale getiren en son teknolojiye yatırım yapıyor.

Bugün, 2020'yi tamamlarken ve yeni olanaklar yılı için hazırlanırken pazarlama profesyonellerinin izlediği en etkili dijital dönüşüm trendlerini paylaşıyoruz.

Dijital Dönüşüm nedir?

Dijital dönüşümü eski modellerden yüksek teknolojili çevrimiçi sistemlere geçiş olarak tanımlayabiliriz. Bu, bulut bilişim yoluyla BT modernizasyonu veya yeni dijital iş modellerinin geliştirilmesi dahil bir dizi girişimi kapsayabilir.
Nihayetinde dijital dönüşüm, ileriye bakma ve dijital sistemlerin kuruluşunuzu daha verimli hale getirebileceği yolları düşünme yolculuğudur. Müşteriyi ön planda tutar ve ihtiyaçlarına en kısa yoldan ulaşabilmesini desteklemek için yeni ve daha iyi yollar arar.

Dijital İş Dönüşümü nedir?

Dijital iş dönüşümünü dijital iş modelleri oluşturmak için dijital teknolojileri ve yetenekleri kullanma süreci olarak tanımlayabiliriz.

Dijital iş dönüşümü, operasyonlarınıza yakından incelemenizi ve hedeflerinize ulaşmak için insanları, süreçleri ve teknolojileri en iyi şekilde nasıl kullanabileceğinizi belirlemenizi gerektirir.

Karşınızda 5 Dijital Dönüşüm Trendi

İster dijital dönüşümü, ister dijital iş dönüşümünü düşünün, kuruluşunuzla ilgili aşağıdaki trendleri takip etmenin markanız için katma değer sağlayacağını düşünüyoruz.

Peki, 2020 yılında sektör lideri şirketler neye odaklandı? 2021 yılında zamanlarını, enerjilerini ve paralarını nerede harcayacaklar? İşte 2021 yılı için alınan aksiyonlar ve 2021'e girerken neler yapabileceğiniz hakkında birkaç tavsiye!

1. İş Süreçlerinin Yeniden Yapılandırılması

Mevcut durumu korumanın geride kalmak anlamına geldiği bir noktaya ulaştık. Gerçek şu ki, teknoloji her alanda çok yüksek bir hızda ilerliyor. En başarılı ve rekabetçi işletmeler, elbette iş süreçlerinin yeniden yapılandırılmasına odaklanırken yeni dijital araçları benimseyip kullananlar olacaktır.

Yeni dijital araçların ve kurumsal yazılımların için kuruluşunuzun hangi mevcut süreçleri yeniden yapılandırması gerekiyor? İş modelinizin hangi yönlerinin yeniden keşfedilmesi gerekecek? Geçmiş yılı değerlendirip, rotanızı yeniden çizmek fayda sağlayacaktır.

2. Proaktif Müşteri Katılımı

Herhangi bir günde şirketinizde dolaşan verileri hiçe saymak mümkün değildir. Veri analizi araçları daha dinamik hale geldikçe, şirketler bu araçları daha ayrıntılı bir düzeyde iç görüler elde etmek için kullanabilir. Bu sayede mevcut işlerini geçiştirebilir ve şirket içi birimlere katma değer sağlayabilir.

Özellikle müşteri bilgilerinin doğru analizi ile daha iyi bir müşteri deneyimi sunabilirler. Daha iyi müşteri iç görüleri, daha iyi bir deneyim sunulması anlamına gelir. Doğru optimizasyon çözümleri ile problemli noktaları, müşterileriniz daha farkına bile varmadan tahmin edebilirsiniz. Aynı zamanda, müşterilerin kısa vadede ne satın alacaklarını ve gelecekte neleri arayacaklarını daha doğru bir şekilde ölçebilirsiniz.

Talepleri karşılamadan onları öngörmek ve şekillendirmek için bu değişim çok önemli ve değerli. Bu değişimden yararlanmak, yalnızca verileri yakalamak ve düzenlemek değil, aynı zamanda gelişmiş iş zekası araçlarından faydalanmak anlamına gelir.

3. AI ve Makine Öğrenimindeki Gelişmeler

Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi, yıllardır dijital dönüşüm trendleri listesinin başında yer alıyor. 2021'de, bu araçlar nihayet tam potansiyellerine ulaşmaya hazırlanıyor.

Örneğin, yapay zeka destekli çözümler ile verileri toplayabilir, yapılandırabilir, düzenleyebilir ve önceliklendirebilirsiniz. Yapay zeka, kuruluşların işlemleri yönetmesine ve kendi kendini sürdüren tedarik zincirlerine yönelik adımlar atmasına olanak tanır.

4. Daha Akıllı Tahmine Dayalı Analitik

Tahmine dayalı analitik alanı, verileri analiz etmek ve gelecekte neler olabileceğini tahmin etmek için veri madenciliği, tahmine dayalı modelleme ve makine öğrenimi gibi dijital süreçlerin kullanımına odaklanır.

Şu anda tahmine dayalı analitik, öncelikle ekipman sorunlarını ortaya çıkmadan önce tahmin etmenin ve hafifletmenin güvendiği bakım işlemlerinde kullanılmaktadır. Ancak 2021'de tahmine dayalı analitik diğer işlevsel alanlarda da yaygınlaşacak.

5. İnsan Sermayesi Yönetimine Odaklanma

Dijitalleşmeye özel bir odaklanma, yeni teknolojilere yatırım yapmaktan daha fazlasını gerektirir. Aynı zamanda, personelinizi bu teknolojileri benimsemeye ve bu teknolojilerin kullanımına hazırlamak anlamına gelir.
Yeni sistemlerin, özellikle eğitim söz konusu olduğunda çalışanlar üzerinde derin bir etkisi vardır. Başka bir deyişle, yeni teknoloji, dijital yeterlilik gerektirir.

Kuruluşunuz genelinde dijital endeksi yükseltmek, eğitim, öğretim ve insan sermayesi yönetimine derin yatırımlar yaparak çalışanları yeniden yetkinleştirmelisiniz. Böylece personelin ve liderliğin yeni araçları etkin bir şekilde kullanmak için dijital yeteneklere sahip olmasını sağlarsınız.

Bu Trendleri Kucaklayın ve İşinizi Dönüştürün!

Bazı ticari hevesler gelir ve gider, ancak dijital dönüşüm eğilimleri kalıcıdır. Yıllardır devam eden hareketlerin bir devamı ve olgunlaşmasıdır. Bu eğilimleri takip etmek, değişimin önünde kalmanın ve her fırsatta değişimi beklemenin tek yoludur.

Sonraki adımlarda ilerlerken uzman desteği mi arıyorsunuz? Ekibimiz size yardımcı olmak için burada!

Burak Pehlivan