Covid-19 için Sağlık Teknolojileri

Akroot
Dijital Pazarlama

Aralık 2019'da COVID-19'un patlak vermesinden bu yana, birçok ülkedeki hastaneler büyük bir baskı altına girdi. Tıbbi kaynaklar salgınla mücadele için yönlendirildikçe ve yetkililer tarafından katı kısıtlamalar getirildikçe, etkilenen bölgede düzenli tıbbi hizmetler durma noktasına geldi. Tıbbi bakım arayan çok sayıda insanla başa çıkmak için Çin hastaneleri çok sayıda yenilikçi bilgi teknolojisini benimsemiştir. Bu teknolojiler, Çin hastanesinin tüm yanıt kapasitesini eşi görülmemiş bir şekilde geliştirdi ve COVID-19 salgınıyla karşı karşıya kalan sağlık çalışanlarının iş yükünü azalttı. Burada, krizin üstesinden gelmek için Çin hastanelerinin uyguladığı dört stratejiyi paylaşıyoruz.

Teletıp hizmeti

Çin hastaneleri salgının hemen ardından ücretsiz çevrimiçi tıbbi danışmanlık hizmetleri başlattı. Poliklinik ve klinikleri internete veya mobil uygulamalara taşındı. Peking Union Medical College Hastanesi'nin deneyimine dayanan mobil uygulaması, 10 Şubat'ta ateşli hastalar için özel bir çevrimiçi danışmanlık bölümü açtı. O zamandan beri hastane, çevrimiçi uzman konsültasyon hizmetlerini düzenli bir şekilde kullandı. 2 Mart'a kadar hastanenin 43 farklı bölümünden toplam 805 uzman çevrimiçi uzman konsültasyonuna katıldı. 17 Şubat günü, hastane en az 1500 hastaya teletıp hizmeti verdi. Hastalar için ücretsiz tıbbi konsültasyonların yanı sıra, bu platformlar ayrıca COVID-19 hakkında güncel resmi istatistikler, hastalık önleme ve kontrol bilgisi ve psikolojik danışma iletişim bilgileri yayınladı.

Akıllı robotlar

Cephede savaşan çok sayıda Çinli sağlık çalışanı, yüksek enfeksiyon riski altındaydı ve fazla çalışma nedeniyle fiziksel olarak oldukça yorucu bir süreçten geçiyorlardı. Yorgun sağlık çalışanlarını devam eden talepten kurtarmak için bazı Çin hastaneleri akıllı robotlar kullandı. Bu robotlar, çapraz enfeksiyon riskini en aza indirmek için hastanelerin bulaşıcı çalışma ortamlarında yaygın olarak kullanıldı. Bu akıllı robotlar temel olarak tesisleri dezenfekte etmek, malları teslim etmek ve hastanelerde gözetim sağlamak için kullanıldı. Bu zengin işlevli robotlardan oluşan personel, hastaları yönlendirmek için belirlenmiş navigasyon robotları, sıcaklık, kalp atış hızı ve kan oksijen seviyeleri dahil olmak üzere hastanın yaşamsal belirtilerini izlemek için tasarlanmış muayene robotları, hastalara yiyecek, ilaç ve diğer malzemeleri sağlamaktan sorumlu ulaşım robotları, hastaneleri dezenfekte etmek ve yerleri temizlemek için kullanılan dezenfeksiyon robotları ve hatta hastalara bir tür etkileşim ve eğlence sağlamak için özel olarak tasarlanmış insansı robotlar kullanıldı.

Temassız strateji

Aslında, kişiden kişiye temas olmadan, çevrimiçi tıbbi hizmetlerin ve uzaktan kumandalı teslimat robotlarının uygulanması, temassız ilkeyi bir dereceye kadar somutlaştırmıştır. Ancak hastanelerde temassız ilke uygulaması burada bitmiyor. Yenilikçi temassız dijital teknoloji ayrıca ateş tespiti, izolasyon koğuşlarının bakımı ve ilaç verme sürecinde de mevcut oldu.

Toplumda, insansız hava araçları insanların ateşini ölçmek için kullanıldı. Ayrıca muayene robotları, 5G termometreler ve akıllı giyilebilir cihazlar da sağlık çalışanlarının sıcaklığı ölçmesi için seçenekler arasında yer aldı. Özellikle, bu yöntemlerin hızı ve doğruluğu, insan tarafından yürütülen işlemlerden daha hızlı ve yüksektir. Hepsinden iyisi, ön saf sağlık personelinin vücut sıcaklığını yakın fiziksel temas olmadan ölçmesine olanak tanıyarak enfeksiyon riskini büyük ölçüde azaltmayı sağladı.

Kronik hastalıkları olan hastaların düzenli ilaç kullanmaları gerekmektedir. Salgın arttığında birçok hasta, hastane eczanelerinden ve perakende eczanelerden ilaç satın almak yerine ilk, reçetesiz satılan ilaçlar ve reçeteli ilaçlar için online kanallara yöneldi. Birçok Çin hastanesi, hastalara kolaylık sağlamak için eczanelerle işbirliği yaptı. Hastalar e-reçeteyi yükledikten ve ödemeyi tamamladıktan sonra, eczaneler temassız bir şekilde ilaçları kararlaştırılan bir konuma yerleştirdi ve ilgili uygulama veya platform daha sonra hastaya bir teslim alma bildirimi gönderdi. 

Topluluğa erişim ve destek

Dijital teknoloji, hastanelerin sosyal iş birliklerinden destek almasını sağladı. Baidu gibi Çinli teknoloji şirketleri tarafından yayınlanan gerçek zamanlı bilgi ağı, hastaları ateş ve korona virüsü tedavi etmeye yetkili, belirlenmiş hastanelere ulaşmasını sağlıyor. Bu ağ, en yakın hastaneye olan mesafe, trafik koşulları, gerçek zamanlı hastane tedavi kapasitesi gibi bilgileri paylaşıyor, böylece hastaların kafa karışıklığını ve bekleme süresini büyük ölçüde azaltmayı sağladı.

Çin hastaneleri, salgından bu yana kapsamlı bir randevu sistemi uyguladı. Hastaneler, ayakta tedavi departmanının enfeksiyon riskini en aza indirmek için, ağ tabanlı rezervasyon sistemi ile farklı zaman dilimlerinde hasta sayısını kontrol etmek ve yüksek riskli kişileri hızlı bir şekilde QR kodlarıyla taramak gibi çeşitli dijital yöntemler kullanmıştır. Büyük verilere dayalı olarak, sistem bir kişinin yakın zamandaki maruz kalma olasılıklarını ve risklerini kapsamlı bir şekilde değerlendirebilir ve bu nedenle hastanelerin sağlık QR kodu olan hastalar için zaman alacak araştırmayı yapması gerekmez.

COVID-19 salgınına karşı mücadelede, dünya çapındaki tıp çalışanları benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya. Sağlık dijital teknolojisi Çin'de yaygın olarak kullanılmaktadır ve diğer ülkeler içinde faydalı bir deneyim olabileceğini düşünüyoruz.

Burak Pehlivan