Ay'a Yolculuk ve Apollo Hakkında Bilmedikleriniz

Akroot
Güncel

Ay’a insan gönderme amacıyla oluşturulmuş bir NASA programıdır. İnsanlı Ay yolculukları, Uzay Yarışının bir parçası olarak ilk defa 1969 - 1974 arasında Apollo Projesi kapsamında ABD tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu program çerçevesinde 11 adet uçuş yapılmıştır ve ilk dört uçuşta uzay araçları test edilmiştir. Diğer yedi uçuşun altısında ise Aya iniş yapılmıştır. 1960'ların başlarında özellikle Vostok projeleriyle unutulmaz ilklere imza atan SSCB o dönemde Uzay Yarışının lideri olarak görülmektedir. Bu durum karşısında ABD, Sovyetler Birliği'ni geçmek adına büyük bir atak olan Ay'a insan göndermeyi seçmiştir. Özellikle John F. Kennedy ABD başkanlık koltuğuna kamuoyuna Ay'a inme vaatleriyle oturmuştur. Ay'a insan indirmede kararlı olan ABD karşısında Sovyetler Birliği'nin de bu yönde bazı projeleri vardır; ama ekonomik olarak zayıflamaya başlaması ve uzay teknolojisinin beyni Sergey Korolyov'un erken ölümü SSCB'yi bu yarıştan yavaş yavaş çekilmeye zorlamıştır. 9 yıl gibi kısa bir sürede projeyi gerçekleştiren ABD, Ay'a tek bir seferle yetinmemiştir ve Apollo Projesi adı altında birçok iniş gerçekleştirmiştir.

İlk kez Ay yüzeyine iniş 1969 yılında Neil Armstrong , Buzz Aldrin ve Michael Collins tarafından gerçekleştirildi. En son ise 1972 yılında Aya inildi ve toplam 12 astronot Ay yüzeyinde yürüdü ve burada çalışmalar yaparak Aydan çeşitli toprak ve taş örnekleri toplayıp onları Dünya’ya getirdiler.

Aya İlk İniş

Apollo görevleri  içerisinde Aya ilk insanlı uçuş Apollo 8 ile gerçekleşmiştir. 1968 yılının Noel arefesinde gerçekleşen bu görevin amacı Aya inmek değil, sadece Ay yörüngesinde dolaşıp bilgi toplamaktı. Apollo görevleri ile Ay yüzeyine ilk insanlı iniş 20 temmuz 1969 yılında Apollo 11 ile gerçekleşti. Apollo 11’in mürettebatı Neil Armstrong, Michael Collins ve Buzz Aldrin’den oluşmaktaydı. Ayda yürüyen ilk kişi ise Neil Armstrong ile Buzz Aldrin olmuştur. Collins ise ay yörüngesinde kalmıştır. Ay yüzeyine ayak basan ilk insan da Neil Armstrong’dur. Armstrong Aya ilk ayak basışının ardından yıllarca klişe haline gelecek şu cümleyi kurdu,

“ Bu benim için küçük insanlık için büyük bir adımdır.” Neil Armstrong

Apollo görevleri içerisinde Apollo 13 ise filmlere bile konu olan ilginç bir hikaye içeriyor. Bu görevde uzay aracı Aya doğru yoldayken arızalandı. NASA, astronotlarını güvenli bir şekilde Dünyaya getirmek zorundaydı. Astronotlar dünyaya güvenli bir şekilde dönmek için Ayın tüm yörüngesini dolaşmışlardır. Ardından Dünya’ya güvenli bir şekilde iniş yapmışlardır.

Apollo Görevlerinin Önemi nedir?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı John F. Kennedy 1960’lı yıllar içerisinde Amerikanın Ay yüzeyine inmesini çok istiyordu. NASA Apollo görevleri ile bunu gerçekleştirdi. Bu insanlığın ilk defa Dünya yörüngesini terk edip başka bir dünyayı ziyaret etmesiydi. Bu seyahat ileride NASA’nın diğer dünyaları keşfi için önemli bir adım oldu.

Apollo görevleri ile birçok astronot hayatını kaybetse de bu kadar fedakarlığın sonunda insanoğlu Aya ayak basmış ve bu da tarihte bir dönüm noktası olmuştur. Her zaman bilinmezin peşinde koşan insanlık Apollo görevleri ve diğer ülkelerin buna benzer geliştirdiği diğer projeler ile başladığı uzay seyahatlerine yakın zamanda yenilerini ekleyecek gibi gözüküyor. 

Uzaya ilk çıkan Kadın!

Valentina Vladimirovna Tereşkova (Rusça: Валенти́на Влади́мировна Терешко́ва)(d. 6 Mart 1937), emekli Sovyet kozmonotu ve siyasetçi. Uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivil. 16 Haziran 1963 yılında, Vostok 6 pilotluğu için 400'ü aşkın başvuru ve 5 finalist arasından Tereşkova birinci seçildi. Uzayda, Dünya'nın yörüngesinde 48 tur atarak yaklaşık 3 gün geçirdi.

Kozmonot olarak işe alınmadan önce Tereşkova tekstil fabrikası montaj işçisi ve amatör bir skydiving sporcusuydu. 1969'da ilk kadın kozmonot grubunun dağılmasından sonra Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin önde gelen bir üyesi oldu ve çeşitli politik görevlerde bulundu. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra siyasi olarak aktif kaldı ve hâlâ Sovyet sonrası Rusya'da bir kahraman olarak görülüyor.

2013'te fırsat sağlanırsa Mars'a tek yönlü bir yolculuk yapmayı istedi. 2014 Kış Olimpiyatlarının açılış töreninde Olimpiyat bayrağını taşıyan biriydi.

Uzay yolculuğunda Kadınlardan bahsetmeden geçmek tabi ki olmazdı ;) 

Şeyda Şen