Film Yapım Ekibi Kimlerden Oluşur? Görevleri Nedir?

Akroot
Prodüksiyon

Film ekibi prodüksiyon şirketine bağlı olarak bir film veya dizi, reklam benzeri çekimlerin  izleyiciye aktarılmasını sağlayan tüm çekim aşamalarının arka planında yer alırlar. Bizler onları ekran önünde görmeyiz ancak evlerimizde keyifle izlediğimiz tüm dizi ve filmlerin bize ulaşmasını sağlayan ve bunun için büyük emek harcayan profesyonellerdir. Peki arka planda olan bu profesyoneller kimdir? ve Neler yaparlar? Kısaca anlatalım.

Yapımcı 

Film yapımcısı filmin çekilmesi için gerekli koşulları sağlar. Yapımcı işi başlatır, koordine eder, denetim yapar ve filmin finansmanı için bütçe sağlar, personeli işe alır ve dağıtımcıları ayarlar. Yapımcı filmin başından sonuna dek film çekiminin her aşamasında bulunur.

Yapım Amiri 

Yapım amiri yapımın (yaratıcı değil) fiziksel durumunu denetler: personel, teknoloji, bütçe ve planlama gibi. Filmin zaman çizelgesine ve bütçesine uygun olarak çekilmesinden sorumludur. Aynı zamanda maaşlar, yapım giderleri ve günlük ekipman kiraları gibi günlük bütçenin yönetimine de yardımcı olur. Genellikle “line producer”ın altında çalışır ve doğrudan Yapım Koordinatörü’nü denetler.

Yapım Koordinatörü 

Yapım Koordinatörü yapımın bilgi bağıdır. Ekibin tutulmasından ekipmanın kiralanması ve oyuncuların ayarlanmasına kadar tüm lojistikten sorumludur. Yapım Koordinatörü film yapımının ayrılmaz bir parçasıdır.

Yönetmen

Yönetmen filmin yaratıcılık bölümünden sorumlu olmanın yanı sıra içeriğin kontrolü ve filmin akışı, oyuncuların yönetimi, filmin çekileceği mekânların seçilmesi ve organize edilmesi, teknik detaylar ( kameraların yerleşimi, ışık kullanımı, zamanlama ve filmin müziği) gibi konulardan da sorumludur.

Yönetmen Yardımcısı 

Yönetmen Ayardımcısı, Yapım amiri ve Yönetmenle koordineli çalışır.. En önemli görevi, filmin zamanında ve programa uygun olarak çekilmesini sağlarken yönetmen, ana oyuncular ve ekibin işlerine konsantre olabilecekleri bir ortam sağlamaktır. Oyuncu kadrosunun ve ekibin çekim programı, ekipman, senaryo ve setin günlük denetiminden ve idaresinden sorumludur. Birinci Yönetmen Yardımcısı önemli sahnelerde arka plan yönetiminden ya da yönetmenin yokluğunda nispeten daha önemsiz sahnelerin çekiminden de sorumlu olabilir.

Sanat Yönetmeni 

Sanat Yönetmeni Yapım Tasarımcısı’na rapor verir. Yapım tasarımını uygulayan sanatçılarla ve zanaatçılarla,set tasarımcısı ve set dekoratörü gibi, daha direkt bir ilişki içindedir. Sanat Yönetmeni filmde kullanılan tüm aksesuarların bulunması ve idaresinden sorumludur. Genellikle birçok asistanı bulunur.

Makyaj Sanatçısı

Makyaj Sanatçıları ekranda görünen herkese makyaj uygulayan uzmanlardır. Göğsün üst kısmına, yani yüz, başın üst kısmı, parmaklar, eller, kollar ve dirsekler üzerine konsantre olurlar. Görevleri oyuncuların gereken duruma göre daha genç, yaşlı, şişman hatta duruma göre korkunç görünmelerini sağlamaktır. Vücut makyajı sanatçıları ise sanatlarını vücudun kafa haricindeki bölümlerinde icra ederler.

Saç Sanatçısı

Kuaför ekranda görünen herkesin saçının yapılmasından ve stilinden srumludur. Makyaj sanatçısı ile paslaşarak çalışır.

Kostüm Tasarımcısı 

Kostüm tasarımcısı ekranda görünen ve oyuncuların giydiği her kostümden sorumludur. Aynı zamanda kostümlerin tasarımı, planlanması, kumaş, renk ve bedenlerine dek kostümle ilgili her konudan sorumludur. Karakteri anlamak için yönetmenle yakın çalışır ve filmin genel rengini ve havasını elde edebilmek için yapım tasarımcısı ile paslaşır.

Görüntü Yönetmeni 

Görüntü yönetmeni kamera ve ışık ekibinin şefidir. Yönetmenle birlikte kadraj ve ışık konularında kararlar verir. Genelde Yönetmen Görüntü Yönetmeni'ne filmin nasıl gözükmesini istediğini anlatır. Görüntü Yönetmeni buna göre doğru ışığı, filtreleri ve kamera ayarlarını seçer.

Işık Şefi (Gaffer)

Gaffer ışık departmanın şefidir. Bir yapımın ışık planının dizaynından ve uygulanmasından sorumludur.

Montajcı/Kurgucu

Montajcı yönetmenin yardımıyla bir filmdeki çeşitli çekim planlarını bir araya getiren kişidir.

Şeyda Şen