Eğitim'de 5 Etkili Yapay Zeka Kullanımı

Akroot
Yapay Zeka

Yapay Zeka tüm alanlarda hayatımıza girmeye devam ediyor. Tabiki eğitim alanında da yer alması kaçınılmadı. Pandemiyi fırsat bilen yapay zeka'dan, eğitim alanında tüm dünya'daki gelişmeleri hem öğrenci hemde öğretmenlere entegre etmek için yapay zekadan faydalanmaya bir süredir devam ediliyor. Eğitim'de yapay zekanın nasıl ve hangi alanlarda kullanıldığını 5 etkili başlığını sizlerle paylaşıyoruz.

Eğitim'de Yapay Zeka Hangi Alanlarda Kullanılır?

1.Otomasyon

Her şeyden önce AI, manuel olarak gerçekleştirildiklerinde çok zaman alan çok sayıda yönetim görevini otomatikleştirme yeteneğine sahiptir. Eğitimciler, ödevleri değerlendirmek, sınavları notlandırmak ve genellikle bir makine tarafından yapılabilen diğer görevleri yerine getirmek için çok fazla zaman harcamak zorundadır. LegitWritingServices'ten Adam Simon'a göre, bilgisayarlar öğrencilerin makalelerini değerlendirmek için hala yaratıcı becerilere sahip olmasa da, çoktan seçmeli testleri derecelendirmede herhangi bir problem yaşamayacaklar. Otomasyondaki büyük gelişmeler, profesörlerin öğrencileriyle daha fazla zaman geçirmelerini sağlar. Geliştiriciler ayrıca sürekli olarak öğrencilerin yazılı cevaplarını derecelendirebilen yeni yapay zeka odaklı çözümler yaratıyor. AI'dan yararlanabilecek bir başka alan da kabul panosudur. AI, çok sayıda evrak işiyle ilişkili çok sayıda işlemi otomatikleştirerek genel verimliliği artırabilir.

2.Öğretmenler ve Yapay Zeka Arasında İşbirliği

AI, becerilerin geliştirilmesine odaklanan çeşitli eğitim araçlarında ve birçok test sisteminde zaten kullanılmaktadır. Yapay zeka çözümleri gelişmeye devam ederken, eğitimciler yapay zekanın öğretime yardımcı olmasını, öğretmenlerin ve okulların çok daha fazlasını yapmasını bekliyor. AI yalnızca çeşitli yönetim görevlerini düzene koymak ve verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda kişiselleştirme için birçok fırsat da yaratır. Yapay zeka geliştirmeleri, öğretmenlerin daha iyi bir öğrenme deneyimi sağlayabileceği ve makinelerin yardımcı olamadığı görevlere odaklanabileceği anlamına geliyor. Yapay zeka ve öğretmenler arasındaki işbirliği, ikincisinin uyarlanabilirlik ve derinlemesine anlayış gerektiren görevlere odaklanmasını sağlayacaktır. Ayrıca, yapay zekanın günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini unutmamak önemlidir, bu nedenle öğrencileri bu teknolojiye maruz bırakmak ve onu kullanmayı öğretmek bir zorunluluk haline gelir. 

3.Kişiselleştirme

 Netflix'i her izlediğinizde, kişiselleştirilmiş öneriler sunan son teknoloji bir algoritma ile uğraşıyorsunuz. Aynı yaklaşım diğer birçok alanda da kullanılmaktadır ve eğitim potansiyelinin olduğundan fazla tahmin edilmesi zordur. Geleneksel eğitim yaklaşımları birleştirilmiştir ve tüm öğrencilere aynı öğrenme deneyimini sunmayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, pratikte, geleneksel yöntemler öğrencilerin sadece yaklaşık% 80'ini hedef almaktadır. Öğrencilerin en alttaki% 10'u akademik gereksinimleri karşılamakta zorlanırken, en üstteki% 10 tam potansiyellerine ulaşamıyor. AI, öğretmenlerin kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sağlamasına olanak tanır. Örneğin, AI, öğrencilerin mümkün olan en iyi akademik yardımı almalarına yardımcı olarak sınavları ve sınıf içi ödevleri özelleştirebilir. Özel dersin başarısı büyük ölçüde etkili geri bildirime bağlıdır. Yapay zeka tabanlı eğitim sistemleri, öğrencilerin hızlı geri bildirim almalarına izin verirken, öğretmenler kişiselleştirilmiş yanıtlar sağlamak için yapay zeka tabanlı yazılımları kullanabilir. 

4.Akıllı İçerik

Yapay zeka kullanımıyla ilgili bir başka konu da akıllı içeriktir. Robotlar halihazırda farklı türlerde dijital içerikler yaratabiliyor. Bununla birlikte, yapay zekanın içerik oluşturma için temel avantajlarından biri, özelleştirilmiş öğrenme dijital arayüzleri oluşturabilmesidir. Cram101 gibi yapay zeka çözümleri, eğitim içeriğini hızlı çalışma kılavuzlarına yoğunlaştırabilir. Bu tür programlar sayesinde, öğrenciler ders kitaplarının bölümlerinin özetlerini okuyabilir, hızlı testleri tamamlayabilir ve belirli bir konuyla ilgili temel bilgileri ezberlemek için bilgi kartları alabilirler. Profesörlerin ve öğretim görevlilerinin akıllı telefonlar ve çevrimiçi asistanlar da dahil olmak üzere her tür cihaz tarafından desteklenen dijital müfredat ve dijital içerik oluşturmasına olanak tanıyan Netex gibi AI odaklı platformlar da vardır. 

5.Evrensel Erişim

Eğitim sektöründeki temel zorluklardan biri erişilebilirliktir. AI, eğitimcilerin başka dilleri konuşan öğrenciler ve işitme ya da görme engelli öğrenciler dahil herkes için öğrenimi daha erişilebilir hale getirmesine olanak tanır. Örneğin, Microsoft yapay zeka tabanlı bir eklenti Sunum Çevirmeni oluşturdu. Bu, gerçek zamanlı olarak sunumlar için altyazılar oluşturan bir PowerPoint eklentisidir. Bir öğretmenin söylediği her şey hemen diğer dillere çevrilebilir, bu da öğretmenin daha geniş bir hedef kitleyle çalışmasını sağlar. Bu tür çözümler, hastalık nedeniyle derslere katılamayan öğrenciler için de yararlıdır. AI, farklı bir düzeyde öğrenmeye ihtiyaç duyan öğrencilere de yardımcı olabilir. Ayrıca, okullarında bulunmayan konularda çalışmak isteyen birçok öğrenci var. Bu tür yazılımlar sayesinde, dünyanın hemen hemen her yerinden dersleri dinleyebilirler.

Yapay Zeka'nın eğitim alanında kullanıldığı alanları sizlerle paylaştıktan sonra yazımızı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz.
Öğretmenler!
Yeni nesli, Cumhuriyet’in özverili öğretmen ve eğitmenleri, sizler yetiştireceksiniz; yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır.

Burak Pehlivan