Covid-19, Yapay Zeka ve Robotlar

Akroot
Yapay Zeka

Pandemi dünyayı etkisi altına alırken, insanlık için birçok grup tarafından başka bir tehdit olduğu düşünülen robotların yükselişi konusu da gündemden düşmüyor. Yazarlar, araştırmacılar, analistler ve daha birçok kişi robotların insanlara ait iş alanlarını dolduracağını ve korona virüs ile bu sürecin daha da hızlanacağını uzun zamandır söylüyor.

Önümüzdeki yıllarda robotların ekonomiye nasıl entegre edileceği hakkındaki araştırmaları ile yazar Martin Ford, "İnsanlar konu robotlara gelince etkileşimlerinde insan unsuru istediklerini söylüyorlar, ancak Covid-19 bunu değiştirdi" diyor.

Bu demek oluyor ki Covid-19 genel tüketici tercihini hızla değiştirecek ve otomasyon için birçoğumuz için yeni fırsatlar doğuracak.

Büyük ve küçük ölçekli şirketler sosyal mesafeyi artırmak ve fiziksel personel sayısını azaltmak için robotları kullanma alanlarını her geçen gün genişletiyor. Robotlar, insanların evden çalışarak  yapamayacakları işlerini yerine getirmek için şimdiden birçok alanda kullanılıyor.

Peki, Covid-19 robotların insanların işlerini ele geçirmesini hızlandıracak mı?

Bugün Amerika'nın en büyük perakende alanında hizmet sunan şirketi Walmart, yerlerini fırçalamak ve temizlemek için robotlardan faydalanıyor.

Güney Kore'deki robotlar, sıcaklıkları ölçmek ve el dezenfektanı dağıtmak için kullanılmaya devam ediyor ve her geçen gün yeni akıllı çözümler ile insan hayatını kolaylaştırıyor. Ayrıca düzenli olarak sterilize edilen robotların taşıyıcı olma oranı neredeyse yok denilebilir. Sosyal mesafe önlemlerinin 2021 yılında da uygulanması gerekeceğini düşünürsek, robot işçilerin kullanımı 2021 yılında daha da fazla talep görecektir.

Temizlik ve sanitasyon ürünleri üreten şirketler robot temizleyici kullanımı tarafında farkedilir bir artış gördü. Ultraviyole ışık dezenfeksiyon robotlarının Danimarkalı üreticisi UVD Robots, yüzlerce makinesini Çin ve Avrupa'daki hastanelere sevk etti. Paket servisi olan marketler ve restoranlar da bu makineleri daha da fazla kullanıyor.

Uzmanlar, işletme açılışı arttıkça, bu teknolojinin daha fazla benimseneceğini söylüyor. Artık okulları, evleri veya ofisleri temizleyen robotlar görmek hiç de uzak değil. Geleceğin Müşterisi kitabının yazarı Blake Morgan, "Müşteriler artık kendi güvenliklerine, çalışanların güvenliğine ve sağlığına daha fazla önem veriyor" diyor. Yapay zeka müşteri sağlığı güvenliği konusunda kusursuz bir deneyim sunabilir.

Yapay zeka hayatın içinde

Gıda sektörü, sağlık kaygıları nedeniyle robot kullanımının artmasının muhtemel olduğu bir başka alandır. McDonald's gibi fast-food zincirleri, robotları aşçı ve garsonları test etmeye başladı. Amazon, Walmart ve benzeri şirketlere ait depolarda robotların verimliliği ve kullanım alanları her geçen gün geliştiriliyor. Covid-19 salgını, her iki şirketin de ürün ayırma, nakliye ve paketleme için robot kullanım servislerinin güçlendirilmesi sürecini oldukça hızlandırdı.

Bu durum, mevcut koşullar altında çalışırken meslektaşlarından sosyal ve mesafe olarak uzaklaşamayacaklarını söyleyen depo çalışanlarının şikayet sayısını azaltabilir. Ancak teknoloji uzmanlarına göre dönüşüme uyum sağlamayanları da işsiz bırakacaktır. Bir şirket, bir işçiyi bir robotla değiştirmek için yatırım yaptığında, şirketin bu rol için yeniden çalışma yapması olası değildir. Çünkü; Robotların yaratılması ve işletmelere entegre edilmesi çok daha pahalıdır, ancak robotlar çalışmaya başladıktan sonra uzun vadede daha az gider oluşturacaktır.

Martin Ford'a göre Covid-19 sonrası dünyada robotların kullanılması da şirketler için bazı pazarlama avantajları sunuyor.
"İnsanlar sağlık ile ilgili genel riski azaltabileceklerini düşündükleri için daha az işçi ve daha fazla makinenin olduğu bir yere gitmeyi tercih edecekler" diye açıklıyor.

AI, insanlar kadar gerçek!

Okul öğretmenlerinin, spor eğitmenlerinin ve mali danışmanların yerini alabilecek birçok yapay zeka çözümü bugün geliştiriliyor ve uygulanıyor. Büyük teknoloji şirketleri için yapay zeka kullanım alanları her geçen gün yaygınlaştırıyor. Örneğin; bugün facebook ve instagram gibi birçok platform uygunsuz gönderileri kaldırmak için akıllı görüntü işleme çözümlerinden faydalanıyor güveniyor. Bu ve benzeri binlerce örnek var. Yapay zekanın hayatımıza sağladığı katma değer göz ardı edilemeyecek kadar büyük.

Her geçen gün değişen yapay zeka çözümleri ve dönüşen robotlar var oldukça, bizlerinde dönüşüme uyum sağlaması oldukça önemli! Eğer yapay zekanın işinizi elinden almasını istemiyorsanız, dönüşüme uyum sağlamanın değişmez olduğunu unutmamak gerekiyor!

Burak Pehlivan