2021 Dijital Pazarlama Strateji Rehberi

Akroot
Dijital Pazarlama

Devam eden Covid-19 salgını ile hızına hız katan dijital dönüşüm, şirketlerin çalışma yöntemlerini, müşterileri ile bir araya geldiği platformları ve sunduğu deneyimi değiştirmeye hızla devam ediyor. 2020 yılında birçok işletmenin ürünü ve hizmetini çevrimiçi kanallarda müşterileri ile bir araya getirme isteğinin arttığını ve uzaktan çalışmaya oldukça adapte olduğunu deneyimledik ve gördük. Bu süre içerisinde müşterilerimizden aldığımız talepler, son kullanıcıların beklentileri ve teknolojinin bize sunduğu ayrıcalıkları bir araya getirdiğimizde 2021 yılı dijital pazarlama dünyasında neler olabileceğine dair bazı öngörüler oluşturduk. 

2021 yılında müşterilerinize ulaşmak, beklentilerini karşılayacak bir deneyim sunmak ve en önemlisi daha fazla trafik, erişim ve gelir elde etmek için göz önünde bulundurulması gerekenleri sizler için bir araya getirdik. 

Eğer 2021 yılı dijital pazarlama stratejinizi halen kurgulamadıysanız, ya da tekrar gözden geçirmenin faydalı olabileceğini düşünüyorsanız, bu içerik tam size göre! 
 

1. Sosyal medya gücünü arttırmaya devam ediyor!

2000’lerin başlangıcıyla kullanıcıların zaten sosyal medya platformlarında geçirdiği zaman her geçen gün artıyordu; ancak pandemi ile bu süreç katlanarak arttı. Sosyal medya platformlarında geçirilen zamanın yükselmesiyle müşteri marka iletişiminde ürünlerini, hizmetlerini ve marka bilinirliğini öne çıkarmak isteyen kurumlar 2020 boyunca yenilikçi içerik stratejileri ile müşterilerine ulaşmayı gün olsun bırakmadı. 

2020’de olduğu gibi 2021 yılında da doğru sosyal medya stratejisi ve doğru hedef kitleye seslenerek yeni fırsatlar yakalamak dijital pazarlama stratejinizin olmazsa olmazları arasında yer alacak. Eğer bugüne kadar işletmenizin sosyal medya pazarlama kanallarını aktif olarak kullanmadıysanız, yolculuğa tekrar çıkmanın tam zamanı!

2. B2C Pazarında Lokasyon Bazlı Pazarlama güçleniyor!

Müşterilerin beklentilerine, sorularına, hatta kendilerine fiziksel olarak hızlıca ulaşabiliyor olmanız oldukça değerli. Müşteri hizmetleri servisi, chatbotlar ve benzeri dijital çözümler bu süreci hızlıca yönetmenizi sağlayabilir; ancak bazen bu karmaşa ile mücadele sırasında en basit kanalları unutabiliyoruz. 

Eğer B2C bir işletmeyseniz ve müşterileriniz için ulaşılabilir olmak istiyorsanız, arama motorları üzerinde şirketinizin veya işletmenizin bilgilerini güncel tutuyor olmanız gerektiğini unutmayın! Google Benim İşletmem üzerinde sağladığınız hizmetleri, ürünleri, coğrafi konumunuzu ve diğer güncellemelerin lokasyonunuz üzerindeki müşteriler tarafından öncelikli olarak tercih edilmenizde büyük rol oynadığına inanın. 

Potansiyel müşterilerinize ulaşmak, lokasyon bazlı etkileşimi güçlendirmek için SEO çalışmalarına yatırım yapmaya devam edin!

3. Müşterilerinizi daha fazla keşfetmek için çaba harcayın!

McKinsey’in müşteri davranışlarını gösteren grafikleri paylaşmış olduğu ‘’Ten charts that Show how US shopping behavior is changing’’ içeriğinde açıkladığı üzere müşterilerin şu anda marka bağlılıklarını değiştirmemelerinin en büyük nedeni, ürünlerin ve hizmetlerin kullanılabilirliği ile ilgili. 

Müşterilerini tanıyan, beklentilerine cevap veren, ihtiyaçları özelinde çözümler sunan markaların en büyük sırrı müşterilerini takip ediyor olmaları ve onlara iyi bir deneyim sunmalarıdır. Müşterilerinizi daha iyi anlamak için formlar ve anketler oluşturmak, yasal yöntemler ile kvkk’ya uygun bir biçimde bilgilerini toplamak, onların duygularına seslenen içerikler yayınlamak; kısaca onlar ile doğru dijital pazarlama stratejisi ile iletişime geçmek bugün her zamankinden çok daha önemli. 

4. Doğru segmentasyon ile mevcut müşterilerinize değer sağlayın!

Mevcut müşterilerinizi korumak yeni müşteriler ile işbirliği yapmaktan daha az performans ve yatırım gerektirdiğinden, pazarlama uzmanları her zaman mevcut müşterilerinize iyi bir deneyim sunmanın yeni müşteriler kazanmak için en iyi yöntem olduğu söyler. 

Mutlu müşteriler, mevcut deneyimlerinden memnun kaldıklarında markanızı çevresi ile paylaşma ve size yeni müşteriler yönlendirme eğilimindedir. Ayrıca markanız için katma değer sağlayacak birçok konu hakkında doğrudan ve dürüstçe geri bildirimde bulunma olasılıkları da daha yüksektir.

E-posta pazarlaması, Whatsapp grupları veya sosyal medya kanalları ile etkileşim kurarak ilişkinizi etkileyebilecek organizasyonel değişiklikleriniz veya süreçleriniz hakkında onları bilgilendirdiğinizden emin olun. 

Her müşterinizin beklentilerinin ve ihtiyaçlarının farklı olduğunu unutmayın, elde ettiğiniz verilerle müşterilerinizi segmentlere ayırarak, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi sunarken onların özel hissetmelerini sağlayın ve kişiselleştirilmiş tekliflerde bulunun. Bu sayede pazarlama stratejinizi daha uygun maliyetli bir şekilde doğru hedefe yönlendirerek kampanya yönetimi bütçelerinizi de daha verimli kullanabilirsiniz.

5. Video pazarlama ile öne çıkın!

Pazarlama dünyasında videonun konumu ve önemi ile ilgili hemen hemen birçoğumuz şu gibi istatistikler duyuyoruz: Youtube’da her gün 5 milyar video izleniyor. Video paylaşımı metin ve fotoğraflara oranla %1200 daha fazla. Web sitelerinin açılış sayfalarında yer alan tanıtım filmleri kullanıcıların marka ile iletişim kurma isteğini %80 arttırıyor ve en önemlisi geçen ay internette gördükleri bir video reklamı kullanıcıların %80’i hatırlıyor. 

Durum böyle olunca 2020 yılında olduğu gibi 2021 dijital pazarlama stratejinizde prodüksiyon ve video pazarlamanın da önemli bir yeri olacağını düşünüyoruz. 

Bizler dijital dünyanın ajansıyız. Yaratıcı fikirlerle güçlendirdiğimiz dijital, sosyal ve prodüksiyon çözümlerimiz ile müşterilerimizin kitleleri ile daha iyi bir iletişim kurabilmesini hedefliyoruz. Black Cap Media’da zamanımızın çoğunu değişken dijital pazarlama algoritmalarını, sosyal medya trendlerini ve prodüksiyon tekniklerini keşfetmek ile geçiriyoruz. Güncel platform ve teknolojilere uyum sağlayarak edindiğimiz tüm bu bilgileri gerçekleştirdiğimiz yeni projelerde uyguluyoruz. 2021 yılı dijital pazarlama  yolculuğunuzda da yanınızda yer almaktan mutluluk duyarız!

2021’in tüm güzellikleri şimdiden sizlerle olsun!

Burak Pehlivan