Akroot
Arya'nın Patisinden

Köpeği olan herkesin bildiği gibi, bir köpeğin eğitimi için oldukça uzun bir süre ve emek gereklidir. Bir de köpeğinizin çeşitli oyunlar ve numaralar öğrenmesini istiyorsanız, daha çok çaba harcamanız gerekir. Öğrenme hızı konusunda köpek ırkları arasında farklılıklar olsa da bu sizin onlara gösterdiğiniz sevgi ile aradaki farkı kapatmalarına sebep olacaktır.
Yeni köpeğinizi eve getirdikten sonra, hemen eğitime başlamak akıllıca olacaktır. Ama nereden başlamalısın? Bir köpek yavrusu yetiştirmenin en iyi yolu nedir? Ve yetişkin bir köpeği nasıl eğitirsiniz?

Yeni evcil hayvanınızı eğitmek için bir dizi seçenek vardır. Yavru köpeğinizi veya köpeğinizi kendiniz eğitmeyi tercih edin, dersler alın veya özel bir eğitmen kiralayın, süreci kolaylaştırmak için aşağıdaki temel eğitim ipuçlarını hemen uygulayabilirsiniz.

İpucu 1: Köpeğinizin Adını Akıllıca Seçin

Eve yeni bir köpek ya da köpek getirmenin eğlencesinin bir kısmı, onlar için mükemmel ismi bulmaktır. Ama bazı isimlerin eğitim için daha iyi olduğunu biliyor muydunuz? Her zaman net bir şekilde duyabilecekleri güçlü bir ünsüz ile biten kısa bir isim düşünmeye yardımcı olur. "Jasper", "Jack" ve "Ginger" isimlerindeki gibi güçlü bir son, özellikle de sonuna vurgu yaptığınızda köpek kulaklarını canlandırır.

Yeni evcil hayvanınız daha yaşlı bir köpekse, muhtemelen bu noktada ismine alışmıştır. Ancak, bunu değiştirmek imkansız değildir. Yeni bir isim yeni bir başlangıcı temsil edebilir. Köpekler son derece uyumludur. Onlara yeni bir isim vermeye karar verirseniz, onu tutarlı bir şekilde kullanın yakında yeni dostunuz buna mutlaka cevap verecektir.

2. İpucu: Ev Kurallarına Karar Verin

Yeni tüylü dostunuz eve gelmeden önce ne yapıp ne yapamayacağına karar verin. Yatağa veya mobilyaya girmelerine izin var mı? Evin bazı bölümleri yasak mı? Yemek masanızda kendi sandalyeleri olacak mı? Kurallar erken belirlenirse, ikiniz için de kafa karışıklığını önleyebilirsiniz.

3. İpucu: Ona Özel Bir Yer Kurun

İnsanlar gibi köpeklerin de kendi alanlarına ihtiyacı vardır. Mümkün olduğunca erken, yavrularınıza yatak veya kulube gibi kendi özel uyku yerlerini verin. Köpeğiniz, yerinin rahatlığı ve güvenliğinde yalnız bırakılan kısa sürelerden yararlanacaktır; aynı zamanda ev eğitimi için değerli bir araç olabilir. Yavru köpeğinizi veya köpeğinizi, yerlerinde rahat ve sessiz kalırlarsa ödüllendirdiğinizden emin olmasını sağlayın.

İpucu 4: Köpeğinizin Rahatlamasına Yardımcı Olun

Yavru köpeğiniz eve geldiğinde, ona sıcak bir sıcak su torbası gibi bir şey verin ve uyku alanının yanına bir saat saat koyun. Bu taktik, yavru arkadaşlarının ısısını ve kalp atışlarını taklit eder ve yavru köpeğinizi yeni ortamlarında rahatlatır.

Bu ipucu, daha önce yoğun, gürültülü bir barınakta yaşayan yeni bir köpek için, özellikle de erken yaşta zor zamanlar geçirmişlerse daha da önemli olabilir. Yeni evcil hayvanınızın sonsuza dek evinde rahat etmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz her şey ikiniz için de iyi olacaktır.

5. İpucu: İyi Davranışı Ödüllendirin

Yavru köpeğinizin veya köpeğinizin iyi davranışını olumlu pekiştirmeyle ödüllendirin. Oyuncakları, sevgiyi ve bolca övgü kullanın ona seveceği ödülleri vermeyi unutmayın. Doğru anladıklarını bilmelerini sağlayın. Aynı şekilde, kötü davranışları asla ödüllendirmeyin çünkü bu sadece onların kafasını karıştırır.

6. İpucu: Yavru köpeğinize arandığında gelmeyi öğretin

Gel, Piksel! Aferin! gibi;
Evcil hayvanınıza öğrettiğiniz ilk komut “gel” olmalıdır. Onların seviyesine inin ve dostunuza ismini kullanarak gelmesini sağlayın. Bunu yaptığında heyecanlanın ve pek çok olumlu pekiştirme kullanın. Bir dahaki sefere, yiyecek veya oyuncakla dikkatleri dağıldığında "gel" komutunu deneyin. Yavru köpeğiniz büyüdükçe ve zaman geçtikçe bu komutu mükemmelleştirmenin faydalarını görmeye devam edeceksiniz.

7. İpucu: Doğru Zamanı Kaçırmayın

Yavru köpekler ve köpekler anı yaşarlar bir şeyi yaptıktan iki dakika sonra, bunu çoktan unutmuşlardır. Bu nedenle, yavrunuz kötü bir şey yaptığında, seçtiğiniz eğitim tekniğini hemen kullanın, böylece davranış ve düzeltme arasındaki ilişkiyi kurma şansına sahip olurlar. Tutarlı tekrarlar öğrendiklerini pekiştirecektir.

İpucu 8: Üzerinize Atlamaktan Vazgeçirin

Yavru köpekler selamlaşmaya bayılır ve bazı yetişkin köpekler de bu alışkanlığı edinmiştir. Yavru köpeğiniz veya köpeğiniz bir kişinin üzerine atladığında, onu azarlamayın, sadece onlara sırtınızı dönün, davranışı görmezden gelin ve olumlu pekiştirmeden önce sakinleşmelerini bekleyin. Köpeğiniz "zıplama" pozisyonundayken asla okşayarak veya överek atlama davranışını teşvik etmeyin.

İpucu 9: Isırmaya Başladığında Hemen Hayır Demelisiniz

Yeni evcil hayvanınızı azarlamak yerine, köpeğinizi caydırmanın harika bir yolu, sizi ısırdığında veya kıstırdığında çok fazla acı çekiyormuş gibi davranmaktır.  Keskin, yüksek bir çığlık işe yaramalı. Çoğu köpek o kadar şaşırır ki hemen dururlar.

Sözlü ipuçları işe yaramazsa, eliniz veya pantolon bacağınızla çiğneme oyuncağı takas etmeyi deneyin. Bu takas numarası, bir köpek yavrusu en sevdiğiniz ayakkabıları çiğnemenin zevkini keşfettiğinde de işe yarayabilir. Zaten oyuncak veya kemiği tercih etme eğilimindedirler. Her şey başarısız olursa, ısırma davranışını durdurun ve onları görmezden gelerek karşılık verin.

İpucu 10: Olumlu Bir Notla Eğitim Oturumlarını Sonlandırın

Yavru köpeğiniz veya köpeğiniz, eğitimi boyunca sizi memnun etmek için çok çalıştı. Onları bolca övgü, biraz sevme veya beş dakikalık oyunla bırakın. Bunun, eğitim seanslarında kuyruk sallayıp çalışmaya hazır halde görüneceklerini garanti edebiliriz!
 

"Evcil Hayvan Sahipleri İçin Sosyal Medya'nın Önemi" Başlıklı Yazımıza Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

Arya