Akroot
Kripto Yatırım

NFT nedir sorusuna verilebilecek en doğru cevaap, değiştirilemeyen belirteçler veya NFT'ler, ana akım olan en son kripto para birimi fenomeni. Christie'nin müzayede evi, ilk NFT sanat eserini sattıktan sonra dijital sanatçı Beeple'ın geçen hafta 69,3 milyon dolarlık görüntülerden oluşan bir kolajı ile beraber NFT'ler aniden dünyanın dikkatini çekti.

NFT Nedir?

En basit ifadeyle, NFT'ler dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyonları blok zincirinde ticareti kolay, türünün tek örneği, doğrulanabilir varlıklara dönüştürür.
Bu, yeni başlayanlar için anlaşılması kolay olmaktan uzak olsa da, yatırımcılar dijital görüntülerin NFT versiyonlarına en yüksek doları harcayan yatırımcılarla birçok sanatçı, müzisyen, etkileyiciler ve benzerleri için çok büyük bir pazar oldu. Örneğin, Jack Dorsey'in ilk tweet'i şu anda 2.5 milyon $ 'a teklif alıyor, LeBron James smaçının bir video klibi 200.000 $' dan fazlaya satıldı ve on yıllık bir "Nyan Cat" GIF 600.000 $ 'a satıldı.

Ancak NFT'ler tam olarak yeni değil. Kripto para birimi platformu Ethereum'da dijital bir ticaret oyunu olan CryptoKitties, orijinal NFT'lerden biriydi ve insanların hem benzersiz hem de blok zincirinde depolanan sanal kedileri satın alıp satmalarına izin verdi.

Öyleyse NFT fenomeni neden şimdi başlıyor?

Artsy CEO'su Mike Steib CNN Business'a verdiği demeçte, "Bu ilginin bir kısmı, çalışmalarını satın alarak bağımsız yaratıcıların çalışmalarını desteklemekten zevk alan kişilerden geliyor," dedi. "Diğerlerinin, herkesin kopyalayabileceği ve sahipliğini talep edebileceği bir dijital varlığı alma fikri ilgisini çekiyor. NFT'ler için son manşet fiyat kayıtları, büyük ölçüde  kripto milyonerleri ve bitcoin varlıklarını ve daha fazlasını çeşitlendirmek isteyen milyarderler tarafından yönlendiriliyor gibi görünüyor. 

NFT Nasıl Alınır?

Esasen, herhangi bir dijital görüntü bir NFT olarak satın alınabilir. Ancak, özellikle yeni başlayan biriyseniz, satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır. Hangi pazardan satın alacağınıza, onu saklamak için ne tür bir dijital cüzdan gerektiğine ve satışı tamamlamak için ne tür bir kripto para birimine ihtiyacınız olduğuna karar vermeniz gerekecek.

En yaygın NFT pazarlarından bazıları OpenSea, Mintable, Nifty Gateway ve Rarible'dır. Basketbol videolarında öne çıkanlar için NBA Top Shot veya Dorsey'nin şu anda teklifte olduğu gibi açık artırma tweetleri için Değerli Eşyalar gibi daha spesifik NFT türleri için niş pazar yerleri de var.
Ancak ücretlere karşı dikkatli olun. Bazı pazarlar, blok zincirindeki işlemi tamamlamak için gereken enerji olan bir "gaz" ücreti alır. Diğer ücretler, doları ethereum'a (NFT satın almak için en yaygın kullanılan para birimi) dönüştürme ve kapatma masraflarını içerebilir.

NFT Nasıl Satılır?

NFT'ler ayrıca pazar yerlerinde satılır ve süreç platformdan platforma değişebilir. İçeriğinizi esasen bir pazara yükleyeceksiniz ve ardından onu bir NFT'ye dönüştürmek için talimatları uygulayacaksınız. Çalışmanın açıklaması ve önerilen fiyatlandırma gibi ayrıntıları dahil edebileceksiniz. Çoğu NFT, ethereum kullanılarak satın alınır, ancak WAX ve Flow gibi diğer ERC-20 jetonlarıyla da satın alınabilir.

NFT Nasıl Yapılır?

Herkes bir NFT oluşturabilir. İhtiyaç duyulan tek şey bir dijital cüzdan, küçük bir ethereum satın alma ve içeriği yükleyebileceğiniz ve bir NFT veya kripto sanatına dönüştürebileceğiniz bir NFT pazarına bağlantıdır.

Basit, değil mi? Öyleyse hemen başlayalım!

Şeyda Şen