Token’lar, bir platform veya uygulama şeklinde oluşturulmuş ve platformun tüm yönlerinden faydalanmanıza olanak sağlayan transfer edilebilen dijital mülkler olarak tanımlanır. Büyük çoğunlukla ICO/IEO süreci ile bilinen Tokenlar yer aldığı platformun sürekliliğini devam ettirmek, kalitesini yükseltmek amacıyla üretilebilir. Bir Token; değeri, ürün veya hizmeti temsil edebilir. Eğer bir tekstil girişiminden bahsediyorsak Token, bir elbise olabilir. Eğer bu bir teknoloji firmasıysa o zaman Token, yazılım hizmetinin yıllık lisansı da olabilir. Hatta kişi kendisi için bile Token üretebilir ve saatlik iş gücünü token karşılığında satabilir. Özetle söylemek gerekirse, her değerin,ürünün ya da hizmetin token’a dönüştürülebilirliği söz konusudur, bu da demek oluyor ki her ürün ya da hizmet “tokenize” edilebilir.
Çok temel bir yaklaşımla bahsedecek olursaki, Token dijital bir varlık ise; kripto paralar dijital bir paradır. Token’ın kripto paralardan ayrılan en önemli özelliği , kripto paraların kendine ait bağımsız bir blok zincirine sahip olması, Token’ın ise mevcut bir blok zinciri üzerine inşa edilmiş bir kripto para olmasıdır. Token oluşturmak için blockchain ağı oluşturma zorunluluğu bulunmamasına rağmen kripto para birimlerinde ise blockchain sistemi zorunludur. Buna rağmen blockchain ağı üzerinde Token oluşturmak genellikle tercih edilen bir yöntemdir ve akıllı sözleşme üretilmesi amacıyla geliştirilen, ancak sonraları kripto para birimi de sunmaya başlayan Ethereum, Tron ve benzeri ağlar üzerinde üretilirler.
Kısaca, kripto para birimleri, belli bir varlığa karşılık gelirler ve varlık transferinde kullanılırlar. Token ise, oluşturulan bir sözleşmenin sembolü olarak düşünülebilir.Yani, Token’lar ile ödeme yapılamaz, belirli bir yapı içinde belirli bir amaç dahilinde kullanılırlar. Örnek verilecek olursa; Token bir tiyatro bileti olarak düşünüldüğünde, sahip olunan bu bilet ile sadece tiyatro gidilebilir, farklı türden ödemeler amacıyla kullanılamaz. Tether, USD Coin, Dai, Robotic Union birer Token örneğidir.
Coin şifreleme teknikleri kullanılarak oluşturulur, zaman içinde değer depolar ve temelde paraya dijital eşdeğerdir. Coinler tüm işlemlerin görülebileceği genel ve dağıtılmış dijital defter olan blockchain'e dayanmaktadır. Veriler toplu olarak saklanır ve blockchain ağının katılımcıları arasında paylaşılır. Blockchain şeffaflığı garanti eder ve dolandırıcılığı engeller. Bitcoin'in orijinal protokolüne dayanan blockchain üzerinde çalışan coinler vardır.
Token’lar ise , proje ekosistemi içinde ödeme yöntemi olarak kullanılabilen, coin’lere benzer işlevleri yerine getirebilen proje tarafından çıkarılan dijital varlıklardır. Token’ların coinlerden en temel farkı, sahibine ağa katılma hakkı vermesidir. Tokenlar Dijital varlığın işlevlerini yerine getirebilir, bir şirketin payını temsil edebilir ve daha birçok işlevine erişim sağlayabilir.
Yeni bir kod oluşturmak veya zaten var olan kodu değiştirmek zorunda olmadığınız için Token oluşturmak coin oluşturmaktan daha kolaydır. Sadece Ethereum gibi blok zinciri tabanlı ve herkesin sadece birkaç adımda Token oluşturmasına izin veren standart bir şablon kullanırsınız. Token oluşturmak için bir şablon kullanmak, kullanıcıların farklı türde belirteçleri tek bir cüzdanda depolayabilmeleri için sorunsuz birlikte çalışabilirlik sağlar.
Token’lar bir şirketin payını sunabilirken, ürün veya hizmete erişim sağlar ve diğer birçok işlevi yerine getirebilir. Kripto paralar ise bir şeyler satın almak ve satmak için kullanılabilecek para birimleridir. Kripto paralar ile Token satın alınabilir. Token projenin ekosisteminde belirli bir kullanıma sahipken, Kripto paralar bağımsız olarak çalışır.
Burak Pehlivan