"Madeni para yakma" terimi, bir yatırımcının somut bir para birimiyle eşleşme yaptığı anlamını çağrıştırır. Tabii ki, dijital para birimleri yalnızca sanal biçimde mevcut olduğundan, bu fiziksel olarak mümkün değildir. Motley Fool'a göre, madeni para yakma, dijital para madencilerinin ve geliştiricilerinin tokenları veya coinleri dolaşımdan kaldırarak enflasyon oranlarını yavaşlattığı veya dolaşımdaki toplam madeni para arzını azalttığı bir süreçtir.
Dijital para dünyasında, madencilik yapıldıktan sonra token akışını kontrol etmek imkansız değilse de zordur. Tokenları dolaşımdan kaldırmak için madenciler ve geliştiriciler bu tokenları alır ve daha sonra bunları elde edilemeyen özel anahtarlara sahip özel adreslere gönderir. Özel bir anahtara erişim olmadan, işlemlerde kullanmak amacıyla hiç kimse bu belirteçlere erişemez. Böylece, madeni paralar kullanılamaz hale gelir ve dolaşımdaki arzın dışındaki bir alana indirilir.
Kripto para birimleri, bir kavram olarak madeni para yakmayı ilk keşfedenler değil. Aslında bu süreç, borsada işlem gören bir şirketin geri hisse senedi satın alma fikrine oldukça benzer. Bu tür şirketler, hisse senetlerini geri satın almak için eldeki nakiti kullanır ve böylece tedavüldeki toplam hisse miktarını azaltır. Bu süreç, dolaşımda kalan hisselerin değerini güçlendirmeye yardımcı olur ve ayrıca hisse başına kazancı artırmaya da yardımcı olabilir, tedavüldeki hisse sayısı azaldığında, net gelirin hisse senetlerine oranı yükselir.
Madeni para yakma, benzer bir hedefe ulaşmayı umuyor. Geliştiriciler ve madenciler, arzdaki token sayısını azaltarak, dolaşımda kalan tokenleri daha nadir elde edilen ve dolayısıyla daha değerli hale getirmeyi umuyorlar.
Şeyda Şen
Black Cap Media © - 2020